Project 'Bullshit Free Generation' moet jongeren kritischer maken over roken

Het project ‘Bullshit Free Generation’ daagt alle secundaire scholen in Vlaanderen uit om jongeren kritischer te maken over roken.
Thinkstock Het project ‘Bullshit Free Generation’ daagt alle secundaire scholen in Vlaanderen uit om jongeren kritischer te maken over roken.
Er bestaan heel wat fabels over roken waar Vlaamse jongeren in geloven. Daar wil het Vlaams Instituut Gezond Leven iets aan veranderen met het project ‘Bullshit Free Generation'. Het project daagt alle secundaire scholen in Vlaanderen uit om komaf te maken met de fabels en de jeugd weerbaarder te maken tegen roken, zo meldt het instituut vandaag.

Vanaf het schooljaar 2019-2020 start de uitdaging van het 'Bullshit Free Generation'-project. Leerkrachten, directie en leerlingen in Vlaanderen worden aangespoord om het thema roken in de les te integreren, het rookbeleid op school verder uit te werken, de fabels over roken te ontkrachten via sociale media en het 'bullshit'-vrije imago van de school in de pers in de verf te zetten. Secundaire scholen die hierin slagen, maken kans om in de prijzen te vallen.

Volgens het Vlaams Instituut Gezond Leven begint of experimenteert de helft van de Vlaamse jongeren voor zijn 18 jaar met roken. De oorzaak hiervan ligt bij het experimenteergedrag van kinderen op die leeftijd, de goedkope en makkelijk verkrijgbare tabak in België en de positieve beeldvorming in de media. Dat blijkt uit een bevraging van het instituut bij 105 jongeren van 12 tot 20 jaar oud, voornamelijk uit het BSO en TSO.

Daarnaast zorgt het geloof in fabels ook dat jongeren beginnen met roken. Zo zou roken helpen tegen stress, zou waterpijp en vapen gezond zijn, en zou stoppen met roken gemakkelijk zijn. Die fabels wil het Vlaams Instituut Gezond Leven uit de wereld helpen, en een weerbare en rookvrije generatie doen ontwaken.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Ronny Van Looy

    Nee, regering je moet de mensen niet weerbaarder maken tegen roken, je moet de verkoop stoppen en dan is dit probleem alvast van de baan, maar nee, het brengt nog steeds te veel inkomsten (taxen) op, da's alles.