Pascal Smet heeft 12 miljoen nodig om scholentekort op te vangen

BELGA
Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) heeft 12 miljoen euro nodig om het capaciteitstekort op school te verhelpen tegen 1 september. Binnen de Vlaamse regering zou er ook een principeakkoord zijn over dat bedrag. Dat schrijft De Morgen.

Het geld zal hoofdzakelijk dienen voor containerklassen in Antwerpen. Structurele maatregelen komen er pas in 2011. Minister Smet maakt zich sterk dat hij met die 12 miljoen euro zijn belofte kan waarmaken dat op 1 september elk kind een plaats op school zal hebben. Het geld gaat, uitgezonderd kleinere ingrepen in Gent en Brussel op voorwaarde dat er geld over is, haast uitsluitend naar Antwerpen. Daar moet het capaciteitstekort immers het dringendst aangepakt worden.

Bedrag relatief beperkt
Het bedrag blijft relatief beperkt omdat het alleen moet dienen voor dringende noodingrepen. Andere steden en gemeenten kunnen het toegenomen aantal leerlingen nog een schooljaar zelf het hoofd bieden, maar op 1 september 2011 zal het capaciteitstekort veel nijpender zijn. In de begrotingsopmaak voor 2011 zullen er structurele ingrepen moeten staan, waardoor de prijs automatisch exponentieel de hoogte in schiet. (belga/ddh)