Paasvakantie begint in 2019 week vroeger in Vlaanderen dan in Franstalig België

thinkstock
De paasvakantie begint in 2019 in Vlaanderen een week vroeger dan in Franstalig België. Dat schrijven het Nieuwsblad en de Gazet van Antwerpen. Het is de eerste keer dat een vakantie in ons land op twee verschillende data begint, op een faliekant verlopen experiment in 1995 na.

In Vlaanderen en het Brusselse Nederlandstalig onderwijs begint de paasvakantie in 2019 op 8 april, in Wallonië en het Brusselse Franstalig onderwijs op 15 april. "Wij passen gewoon de regel toe", zegt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Die regel luidt dat als Pasen na 15 april valt, de paasvakantie dan in de twee weken ervoor ligt. In zo'n geval komt paasmaandag er nog bij als extra vakantiedag.

Klopt niet, vinden ze bij de Franse Gemeenschap. "Door die extra paasmaandag kom je aan minder dan 182 schooldagen dat schooljaar", zegt Marie-Martine Schyns (CDH). "En 182 is het minimum. Dus wij laten die paasmaandag midden in de vakantie vallen."

Onder meer in Frankrijk en Duitsland bestaan zulke getrapte vakanties al langer. In 1995 werd dat ook in België eens geprobeerd, om het toeristische seizoen aan de kust langer te laten duren, maar dat liep faliekant af. "Vier weken onderbezetting in plaats van twee weken volle bak", was toen de kritiek. "Als het in 2019 goed loopt, kunnen we misschien toch weer nadenken over getrapte vakanties", zegt Schyns.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Provost

  Hoe gaan we dat oplossen? Ik sta zowel in een Brusselse school als in een Vlaamse.

 • Skblitz

  Moeten die ouders ni werken of wa. Veel vakantie en toch een dikke pree optrekken. Dat ze onbetaald verlof nemen en dan worden afgedankt en bleiten.

 • Skblitz

  Wat gaat voor,de vriendinnen of de school. Ni moeilijk he,de school.

 • Observateur

  Niet alleen bij ons, maar ook in de USA zijn er verschillen naargelang de staat!

 • Den Biker

  Nogmaals een bewijs van twee aparte democratieën.