Opnieuw meer leerlingen in het buitengewoon onderwijs

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits
Photo News Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits
Voor het eerst sinds de invoering van het M-decreet zitten er opnieuw meer leerlingen in het buitengewoon onderwijs. Dat antwoordde Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) vandaag in het Vlaams Parlement op vragen van Koen Daniëls (N-VA) en Kathleen Krekels (N-VA).

Het M-decreet had onder meer tot doelstelling leerlingen met bijzondere onderwijsnoden zoveel mogelijk school te laten lopen in het regulier onderwijs. Sinds de invoering op 1 september 2015 daalde het aantal leerlingen in het buitengewoon onderwijs dan ook. Dit schooljaar is er voor het eerst opnieuw een stijging, vooral zichtbaar in het kleuter- en lager onderwijs. In het kleuteronderwijs gaat het om ongeveer 140 leerlingen, in het lager onderwijs om 300 leerlingen. In het secundair onderwijs is het aantal stabiel.

Autisme

Opvallend is de toename van het aantal leerlingen met autisme, van het kleuteronderwijs tot en met het secundair onderwijs, in Type 9. Dat aanbod in het buitengewoon onderwijs is nieuw sinds de invoering van het M-decreet. 

Vlaanderen telt intussen 71 scholen in het kleuteronderwijs, 102 scholen in het lager onderwijs en 82 scholen in het secundair onderwijs die Type 9 aanbieden. Dit schooljaar zitten er 545 kleuters en 4.113 lagere schoolkinderen in Type 9.

De stijging van het aantal leerlingen in Type 9 gaat gepaard met een daling in Type 4 (motorische beperking) en Type 7 (auditieve beperking of taalstoornis). De stijging is echter groter dan de daling.

“Beste oplossing voor het kind”

Crevits vindt het geen slechte zaak dat er opnieuw meer leerlingen in het buitengewoon onderwijs zitten. "Ik heb een brief geschreven aan de Centra voor Leerlingenbegeleiding om hen te vragen samen met de ouders, de directies en de leerkrachten de beste oplossing voor het kind te zoeken. Als dat dan resulteert in meer leerlingen in het buitengewoon onderwijs is dat voor mij geen probleem. Als het kind maar niet verdrinkt in ons onderwijs." 
29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sabrina Dombrecht

  Belachelijk heel dat m-decreet. Je volgt een school naargelang van de noden van het kind. Niet zomaar een school kiezen en kijken om zich aan te passen want zoiezo komt het er niet van ofwel is het niet voldoende.. ik heb zelf een zoontje, pas gestart van september in buitengewoon onderwijs na veeeel sukkeling.. dag en nacht lachen nu en vooruitgang, eindelijk.. ze denken dat ze goed doen met dat m-decreet maar eigenlijk is het ten koste van het kind en de ouders..

 • Caroline Bex

  Een kind mag niet verdrinken in het onderwijs maar de leerkrachten wel... Of hoe leerkrachten de dupe zijn van het waanbeeld dat ieder kind gelijk is! Elk kind is uniek en heeft eigen behoeften

 • Eddy Van De Velde

  Zal gaan tijd worden dat men beseft dat sommige kinderen extra behoeften hebben die ze niet kunnen krijgen in het 'gewoon' onderwijs

 • Marc Baeyens

  Dat M-decreet was een misslag van jewelste. Kinderen die extra aandacht nodig hebben werden gedropt in de grote massa kinderen die daar geen boodschap aan heeft. Waar zit dat verstand van links eigenlijk.

 • Fredien Vandervekens

  Er zijn dan ook meer "buitengewone" landgenoten "gearriveerd" de voorbije decennia. Crevits blijft naar goede gewoonte vaag, zoals het een CD&V-ster betaamt.