Opnieuw meer dan 4.000 deelnemers voor toelatingsexamen arts en tandarts

photo_news
Er zullen dinsdag 4.095 studenten deelnemen aan het toelatingsexamen voor arts en tandarts in paleis 5 van Brussels Expo. Aan de eerste sessie begin juli namen nog bijna 5.000 mensen deel. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams ministerie voor Onderwijs. Voor het eerste toelatingsexamen was tien procent van de deelnemers geslaagd.

Het gros van de deelnemers zijn Belgen. Maar er doen ook 580 niet-Belgen mee, van wie het merendeel (434) Nederlanders zijn.

Er hadden zich 2.711 mensen ingeschreven voor het toelatingsexamen in juli en augustus. Uiteindelijk zullen 2.632 mensen opnieuw het examen afleggen, nadat ze al hadden deelgenomen in juli.

De opleidingen arts en tandarts zijn de enige universitaire opleidingen waarvoor de toegang beperkt wordt door een toelatingsexamen. Dat is omdat de toegang tot het beroep gereguleerd wordt: jaarlijks mogen er in België maar 1.230 nieuwe (tand)artsen bijkomen, waarvan 738 in Vlaanderen.

Het examen zag er iets anders uit dan vorig jaar. Zo werd het aantal vragen voor het deel wetenschappen opgetrokken van 40 naar 60, zodat één vraag minder zwaar doorweegt op de slaagkansen. De wijzigingen kwamen er op aangeven van een begeleidingscommissie. Op dit moment werkt de begeleidingscommissie aan bijkomende adviezen ter verbetering van het examen voor de editie 2016.