Opleiding geneeskunde wordt ingekort van zeven tot zes jaar

UNKNOWN

De federale regering en de gemeenschapsregeringen hebben beslist om de basisopleiding geneeskunde vanaf 2011 in te korten van zeven tot zes jaar. Dat heeft de Franstalige minister van Hoger Onderwijs Jean-Claude Marcourt bekendgemaakt.
 
De maatregel komt tegemoet aan de Europese normen die zeggen dat specialisatieopleidingen minimum drie jaar moeten duren. Zo'n opleiding tot huisarts, medische specialist of beoefenaar van een tak van de maatschappelijk gezondheidszorg volgt momenteel op een basisopleiding van zeven jaar.
 
Negen jaar
Concreet moet wie huisarts wil worden de dag van vandaag drie 'algemene' bachelor- en vier masterjaren doorlopen, waarvan het laatste jaar meteen het eerste is van de specifieke opleiding tot huisarts, die drie jaar duurt. Een afgestudeerde huisarts heeft dus negen jaar aan de universiteit gezeten.
 
Opdat huisartsen als gevolg van de Europese voorschriften geen tien jaar op de schoolbanken zouden moeten zitten, wordt de basisopleiding - dus de opeenvolgende bachelor- en masterjaren - beperkt tot zes jaar.

Studenten opgetogen
De vereniging van Vlaamse geneeskundestudenten VGSO (Vlaams Geneeskundig Studenten-Overleg) reageert opgetogen. Volgens de geneeskundestudenten is de Vlaamse opleiding klaar voor deze omschakeling. "Door het invoeren van het toelatingsexamen kan reeds vanaf het eerste jaar een duidelijk medische opleiding ingericht worden, zodat de eigenlijke basisopleiding al na zes jaar afgerond is. Het zevende jaar lijkt dan ook inhoudelijk niet meer helemaal thuis te horen bij de basisopleiding, maar meer aansluiting te vinden bij de pas ingevoerde MaNaMa", klinkt het.

Discriminatie weg

De invoering van een zesjarige basisopleiding lost volgens de studenten ook een ander heikel punt op. "Voor de studenten die voor een opleiding huisartsgeneeskunde kiezen, wordt het zevende jaar namelijk al erkend als eerste jaar van hun driejarige vervolgopleiding. Dat zorgt voor een discriminatie tegenover de arts-specialisten in opleiding, voor wie die erkenning niet geldt. De Raad van State erkende die ongelijkheid reeds enkele jaren geleden."
(belga/sps/kh)