Ook UAntwerpen overweegt toelatingsproef

Thinkstock
De UAntwerpen sluit niet uit dat er ook bij hen een oriëntatieproef komt. Nu is die er al bij specifieke faculteiten, maar nog niet universiteitsbreed. Vandaag maakte de rector van de UGent een plan daarover bekend. "We overdenken verschillende pistes", zegt UAntwerpen-woordvoerder Peter De Meyer.

Rector Alain Verschoren had in het verleden al eens laten weten dat hij voorstander is van een "indicatieve, niet-bindende toelatingsproef".

Woordvoerder van de UAntwerpen Peter De Meyer vermoedt dat zo'n proef mee wordt bekeken, maar zegt dat er nog geen knopen werden doorgehakt. "Een aantal opleidingen zoals Politieke en Sociale Wetenschappen hebben dat al wel, maar dat is faculteitsgebonden en niet zoals in Gent universiteitsbreed", stelt hij.

De woordvoerder benadrukt dat er ook al wel een ander initiatief is, het online platform 'Aan de slag': "Daarmee kunnen scholieren zich met modules testen, voorbeeldcolleges volgen en oefeningen doen. Dat kan ook verschillende keren opnieuw, zodat je je vorderingen kan zien."

Gemeenschappelijk overleg
De UAntwerpen reageert ook op het voornemen van de Gentse universiteit om studenten op te leggen dat ze minimaal driekwart van de studiepunten gehaald moeten hebben om verder te mogen gaan. "Dat kan het best na gemeenschappelijk overleg", vervolgt De Meyer. "We willen geen aparte ideeën lanceren, want dat is ook vrij moeilijk. Je hebt bijvoorbeeld opleidingen die over universiteiten heengaan, hoe ga je dat concreet aanpakken?" De Meyer erkent wel dat een gebrek aan gelijke regels uitgesloten studenten naar andere universiteiten kan leiden.