Onderzoek KU Leuven: "Test zwangere vrouwen al vroeg op schildklierproblemen"

thinkstock
Zwangere vrouwen zouden al in een vroeg stadium moeten worden getest op schildklierproblemen. Dat zegt een onderzoek aan het Laboratorium voor Vergelijkende Endocrinologie van de KU Leuven. Doctoraatsstudent Pieter Vancamp verwijst daarin naar nieuw onderzoek waaruit blijkt dat de toevoer van schildklierhormonen al van in het prille begin van de ontwikkeling van een embryo van groot belang is voor de ontwikkeling van de hersenen.

Schildklierhormonen reguleren onze dagelijkse stofwisseling, maar ze zijn ook al vóór de geboorte cruciaal, want ze zorgen voor de ontwikkeling van organen. Een tekort aan deze hormonen is onder meer nefast voor de ontwikkeling van de kleine hersenen, die belangrijk zijn voor de motoriek. De onderzoekers ontdekten dat dit probleem niet alleen een gevolg kan zijn van een tekort aan schildklierhormonen in het bloed, maar ook van een defect aan de 'transporters' die deze hormonen in de cel brengen.

Foetus
Zolang bij een foetus de eigen schildklier nog niet volledig ontwikkeld is, is ze afhankelijk van de hormonen van de moeder. Bij een zwangere vrouw met een tekort aan schildklierhormonen geeft dat al in een zeer vroeg stadium problemen bij de hersenontwikkeling van de foetus. Hoe vroeger het stadium waarin het misloopt des te moeilijker het is om dat na de geboorte nog te herstellen.

Hielprik
"Nu screent men pasgeborenen op schildklierproblemen met de hielprik, maar het is duidelijk beter om zwangere vrouwen al in een vroeg stadium te testen. Dat gebeurt helaas nog niet in alle ziekenhuizen", aldus Vancamp.