Onderwijsvakbonden roepen op tot staking op 20 maart

(Archieffoto)
Tine Schoemaker (Archieffoto)
De Vlaamse onderwijsvakbonden roepen een onderwijsstaking uit in alle sectoren op woensdag 20 maart 2019. Dat laten ze weten in een persbericht.

Het gaat om de christelijke COV en COC, het liberale VSOA Onderwijs en de socialistische ACOD Onderwijs. Onder het motto ‘Waarom? Daarom!’ willen ze het werk neerleggen in alle onderwijssectoren. Het gaat om een staking van het basis- tot hoger onderwijs.

Het onderwijs vraagt na 26 mei sterke investeringsregeringen, geen besparingsregeringen zoals de twee afgelopen legislaturen. De noden in het onderwijs zijn torenhoog en overduidelijk, terwijl de maatschappelijke druk en ambitie voor onderwijs toe neemt, klinkt het in een persmededeling die door de leiders van de vier onderwijsvakbonden is ondertekend.

“De werkdruk stijgt samen met de ziektecijfers, terwijl de pensioenbesparingen volop doorgaan en maatregelen voor werkbaar werk uitblijven. De uitrol van het M-decreet blijft te weinig ondersteund. De roep om investeringen in onderwijs is te vaak herhaald en niet gehoord. Dáárom staakt het onderwijs op 20 maart.”

“Investeren in onderwijs zorgt zélf voor een maatschappelijk besparing door lagere kosten in gezondheidszorg, werkloosheid, armoedebeleid, gelijke kansen”, heet het nog. “Het beleid luistert echter niet. De te weinige maatregelen komen te laat en te traag terwijl de noodkreten zich opstapelen.”

Tot slot klagen de vier bonden de stijgende werkdruk, de hoge ziektecijfers door psychosociale aandoeningen en de uitstroom van directeurs en starters aan.

Crevits neemt akte van stakingsaanzegging

“Onderwijs is mijn permanente zorg. Het Vlaams parlement keurde zopas maatregelen goed ter uitvoering van de cao die meer dan 150 miljoen euro vertegenwoordigt”, aldus Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) in een tweet op Twitter. “Ik neem akte van de stakingsaanzegging”, besluit de minister.
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ocal Dogan

  Sommigen snappen echt niet dat onderwijs NIET enkel 5u les geven is, maar méér! Wat met taken/toetsen voorbereiden en deze verbeteren? En dan reken ik nog niet de probleemkinderen en hun noden. Tel maar hé. En neen ik zit zelfs helemaal niet in het onderwijs.

 • Cor Dierckx

  Vakantie- spijbelen- staken en nu de riem eraf om nog meer verlof of wat? 5 uur les van 50 minuten per dag en men spreekt van werkdruk.Hoe noemt men dan de job van mensen die 12 tot 13 uur per dag werken? Ik veronderstel dat het toch een dag is van stakingsgeld zoals in de privé en dat ze niet doorbetaald worden van belastinggeld.

 • Lot Claeys

  Alle stakingen vanaf de derde maand voor de verkiezingen moeten verboden worden. Het zijn politieke stakingen. De werknemers worden misbruikt voor politieke doeleinden. Zie maar naar de laatste staking omtrent het loonoverleg: die heeft voor de werknemers 365x meer gekost dan opgebracht! Het objectief was puur politiek!

 • Elke Waegeman

  Ach, we werken 38 weken/jaar aan 22 uur/week.. Dan mag er wel een beetje druk zijn zeker? Gaan we NIET voor staken!

 • rudiger lampaert

  Groot gelijk dat ze staken, tegenwoordig zijn de leerkrachten manusje van alles die crevits uit haar hoed toverd.