Onderwijskoepels vragen uitstel duaal leren :"Chronisch uitstelgedrag", reageert Voka

Ablestock
thinkstock Ablestock
Een jaar uitstel voor het duaal leren, waarbij leerlingen op school en op de werkvloer leren, zou onaanvaardbaar zijn. Zo reageert ondernemersorganisatie Voka zaterdag op de oproep van twee onderwijskoepels in de krant De Morgen om duaal leren pas op 1 september 2019 van start te laten gaan. Mogelijk buigt de Vlaamse regering zich komende week over het dossier, samen met de hervorming van het secundair onderwijs. 

Er gaan al langer stemmen op om het duaal leren met een jaar uit te stellen. Onder meer de Vlaamse Onderwijsraad en een aantal politieke partijen pleitten daar al voor. Nu scharen ook Katholiek Onderwijs Vlaanderen en het Gemeenschapsonderwijs (GO!) zich achter die vraag. 

Duaal leren wordt nu al getest met proefprojecten in 20 studierichtingen, en zou volgend schooljaar uitgerold worden over 50 studierichtingen in 14 studiegebieden van het beroeps- en technisch onderwijs. Maar volgens de koepels is het nog te vroeg voor een algemene uitrol. Ze pleiten ervoor de proefprojecten eerst uit te breiden en pas in september 2019 te veralgemenen. "We schuiven het niet op de lange baan", zegt Lieven Boeve, de topman van het katholiek onderwijs, in De Morgen. 

Uitstelgedrag

"We willen die 50 richtingen volgend jaar opnemen in de proeftuinen. Laat ons voldoende tijd nemen om lessen te trekken."
"Het is beter om de modernisering van het secundair onderwijs samen met het duaal leren van start te laten gaan op 1 september 2019", zegt GO!-topvrouw Raymonda Verdyck.

"Ons onderwijs heeft last van chronisch uitstelgedrag", reageert Voka. "We zijn nu bijna vier jaar aan het spreken over de uitrol van het duaal leren, de proefprojecten tonen het succes van deze leerformule aan. Het wordt nu dus tijd om duaal leren te verankeren." Volgens de organisatie "staan ondernemers klaar om in het systeem te stappen en jongeren meer kansen te geven op de arbeidsmarkt". 
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Van Geel

  Het enige waarvoor onderwijskoepels zich inzetten is schooien voor meer geld zonder daar iets concreets voor in de plaats te stellen. zolang men deze organisaties blijft sponsoren met belastinggeld zonder werkelijk te controleren wat er tot de laatste cent mee gedaan wordt zal dit probleem niet opgelost worden en zullen ze steeds meer willen.

 • Eddy DESMET

  De excellenties hebben iets "nieuws" ontdekt in Zwitserland en het kan niet snel genoeg overgenomen worden in Vlaanderen. Alleen ... het gebeurt weer holder de bolder, waardoor het gedoemd zal zijn te mislukken. Haast en spoed is zelden goed, of niet, mevrouw Crevits ?

 • Ronny Vansteelandt

  Wist niet wat het was. Leercontract dus. Weer zo'n idiote term. Let wel, Ik heb geen kinderen. Vandaar men ontwetendheid.

 • Arthur Houben

  Geen bezwaar als die werkende studenten dan ook in verhouding wettelijk verloond dienen te worden en niet uitgebuit zoals op leercontract.Ook moet er vrije keuze blijven om wel fulltime te studeren en niet gedwongen worden in dat duaal onderwijs door de richting die ze kiezen.

 • Wouter Van Baelen

  Onze zoon is dit jaar begonnen met duaal leren. Dit komt net op tijd. Nu gaat hij met plezier naar 'zijn werk om ervaring op te doen en te leren. En niet als goedkope werkkracht beste Luc. Anders was hij zoals vele schoolmoe kinderen gestopt zonder diploma. Ik kan dit systeem alleen maar toejuichen. We lopen hier 20 jaar achterop t.o.v. Zwitserland en Duitsland.