Nooit meer zittenblijven in eerste middelbaar: GO! adviseert pas op einde van eerste graad te delibereren

Foto ter illustratie.
thinkstock Foto ter illustratie.
Het Gemeenschapsonderwijs (GO!) geeft al zijn scholen de raad om vanaf 1 september pas op het einde van de eerste graad te delibereren. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard vandaag. Dat betekent dat leerlingen in het eerste middelbaar automatisch naar het tweede mogen.

"De overheid bepaalt dat leerlingen de eindtermen pas op het einde van de eerste graad moeten halen", zegt topvrouw Raymonda Verdyck (GO!). "Wij adviseren om die volle twee jaar te gebruiken om leerlingen naar de eindmeet te brengen."

Enkel bij uitzondering zal de klassenraad nog kunnen ingrijpen. "Als de problemen echt te groot zijn, bestaan er nog schakelmogelijkheden tijdens het jaar", verklaart Verdyck.

Vorig schooljaar kregen 1.412 leerlingen een C-attest na het eerste middelbaar. "Het nadeel van zittenblijven is dat die leerlingen ook die dingen opnieuw moeten leren die ze wel al onder de knie hebben", aldus Verdyck. "Dat heeft een negatief effect op de motivatie van leerlingen.” Het GO! benadrukt wel dat het scholen vrij staat om het advies al dan niet op te volgen.

“N-VA flipflopt op onderwijs”
De plannen van het GO! lokken gemengde reacties uit. N-VA-onderwijsspecialist Koen Daniëls reageert afwijzend en noemt het “onbegrijpelijk”. “Als een leerling de basis volledig niet heeft en toch over mag gaan naar eender welke optie -ook dat nog- moeten de leerkrachten van het tweede nog grotere verschillen tussen leerlingen overbruggen. Laat staan dat je pubers motiveert om te studeren”, stelt Daniëls op Twitter.

Sp.a-parlementslid Hannelore Goeman is het daar helemaal niet mee eens. Zij staat achter het voorstel van het GO!. “Jongeren buizen of dwingen om hun eerste jaar in het middelbaar opnieuw te doen, zorgt enkel voor frustratie en levert voor niemand winst op”, aldus Goeman. Goeman vindt ook dat N-VA “flipflopt op onderwijs”. “Het GO! voert gewoon uit wat N-VA in 2013 zelf goedkeurde, namelijk dat na het eerste jaar in de eerste graad enkel in zeer uitzonderlijke gevallen een C-attest door de klassenraad kan uitgereikt worden. De N-VA wil goedkoop scoren op de kap van leerlingen en leerkrachten die elke dag hun best doen. Dat is toch godgeklaagd”, klinkt het.

“Net grotere kans op uitval”
Toch stellen ook een aantal onderwijsexperten vragen bij de plannen. “Door de band wordt zittenblijven geadviseerd voor leerlingen die algemeen zwak presteren. Laten overgaan verkleint de kans op uitval niet, maar maakt die net groter. Het idee van flexibilisering heeft in het hoger onderwijs niet geleid tot studieduurverkorting, net omgekeerd”, tweet VUB-professor Wim Van den Broeck. 

Ook volgens Wouter Duyck, cognitief psycholoog van de Universiteit Gent, hoort zittenblijven erbij. Ook in het eerste jaar van het secundair. “Wie elke differentiërende structuur afwijst, zal moeten vaststellen dat de leraar die dit moet overnemen onvindbaar is”, twitterde hij. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.