Nooit eerder geziene lekken: opnieuw examen geschrapt

PHOTO_NEWS
Minister van Leerplichtonderwijs in de Franse gemeenschap Joëlle Milquet (cdH) schrapt opnieuw een verplicht extern examen voor leerlingen in het middelbaar onderwijs omdat de test en antwoorden op de vragen waren gelekt via de sociale media.

Het gaat om een externe test die aan het einde van het tweede jaar secundair wordt afgenomen. De proef is verplicht en certifieert de lessen wetenschappen van de eerste graad. Hij wordt georganiseerd door de Federatie Wallonië-Brussel, zeg maar de Franse gemeenschap. Het is de klassenraad die zal moeten beslissen of iemand geslaagd is voor het onderdeel.

Eerder gooiden gelijkaardige lekken roet in het eten bij de organisatie van een eveneens verplicht examen geschiedenis in het zesde middelbaar en van Nederlands in het vierde jaar. De geschiedenistest werd ook al geannuleerd.

Minister Milquet betreurt "de nooit eerder geziene opeenstapeling van lekken", terwijl de procedure "volledig identiek" is aan die tijdens de voorgaande jaren. "Deze samenloop van omstandigheden kan een aantal vragen doen rijzen", vindt de minister.