Nog meer examens uitgelekt: "Dit onverantwoord gedrag blijft niet zonder gevolgen"

Minister Joëlle Milquet tijdens een persconferentie vanavond.
BELGA Minister Joëlle Milquet tijdens een persconferentie vanavond.
Minister van Onderwijs in de Franse Gemeenschap Joëlle Milquet (cdH) moet opnieuw een verplicht extern examen schrappen voor leerlingen in het middelbaar onderwijs omdat de test en de resultaten via het internet zijn uitgelekt. Het gaat om een onderdeel van de test moderne talen (Nederlands, Engels, Duits) voor het tweede middelbaar. Het is al het derde examen dat om dezelfde reden geschrapt moet worden.

Maandag moest Milquet een examen geschiedenis schrappen dat alle zesdejaars dinsdag hadden moeten afleggen, omdat onderdelen ervan via Facebook waren gelekt. Vanochtend gebeurde hetzelfde met een test wetenschappen aan het einde van de tweede graad.

In een verklaring zei de minister vanavond dat intussen ook de vragen en antwoorden van de test moderne talen voor het tweede middelbaar online verschenen zijn. Ook dat examen, dat morgen zou afgenomen worden, wordt nu geannuleerd. De mondelinge testen gaan wel door.

In alle gevallen zullen de klassenraden moeten beslissen of een leerling al dan niet geslaagd is. Het staat scholen vrij om zelf een bijkomende proef te organiseren als dat nodig is.

Onverantwoord gedrag

Milquet uitte nogmaals haar verontwaardiging over de lekken. "Dit onverantwoord gedrag zal niet zonder gevolgen blijven." Ze vraagt een volledig rapport op over de beveiliging van de examens. Advocaten van de Franse Gemeenschap dienen intussen klacht in bij het gerecht om de daders van de lekken op te sporen en te laten straffen. De vragen waren, zoals ieder jaar, per post vanuit de administratie naar de scholen gestuurd.

Milquet richt ook een werkgroep op die moet zien welke maatregelen genomen kunnen worden om een herhaling van de saga te vermijden. Vanaf morgen kunnen ouders van 9 tot 17 uur met hun vragen ook terecht op een gratis telefoonnummer (0800/95.580).

Voor alle duidelijkheid: deze examens worden alleen in de Franstalige gemeenschap georganiseerd. In het onderwijs in Vlaanderen worden geen algemene examens - met dezelfde vragen - over alle scholen heen georganiseerd.