Nog 1.600 koten te huur in Leuven (op totaal van 42.000)

Vertommen
Van de naar schatting 42.000 studentenkamers of 'koten' in Leuven staan er momenteel nog 1.600 te huur in de databank Kotwijs. Dat meldt de Huisvestingsdienst van de KU Leuven. "Dit is meer dan op hetzelfde moment vorig jaar, wat er op kan wijzen dat het overschot op de Leuvense kamermarkt nog iets groter is dan vorig jaar", zegt diensthoofd Ludo Clonen.

De huurprijzen zijn, op een indexaanpassing na, zo goed als stabiel gebleven tegenover een jaar eerder. Er is de laatste jaren een toename van het aantal kamers met extra comfort, met een douche en toilet op de kamer. Een op de drie kamers is tegenwoordig een "comfortkamer". Zo een comfortkamer kost gemiddeld 465 euro per maand en wordt meestal met een 12 maanden-contract verhuurd. Een "basic" kamer (zonder eigen douche/wc) komt gemiddeld op 331 euro per maand met een 10 maanden-contract en 361 euro per maand met een 12 maanden-contract.

De KU Leuven verhuurt zelf ongeveer 14 pct van het totale aantal kamers, namelijk iets meer dan 6.000 wooneenheden. Hiervan zijn het grootste deel zogenaamde betoelaagde kamers en een 2.600-tal niet-betoelaagde kamers. De niet-betoelaagde volgen de prijzen van de vrije markt, de prijzen van de betoelaagde worden berekend in functie van het gezinsinkomen en het aantal personen ten laste. Iedere student betaalt dus een andere huurprijs die schommelt (in 2017-2018) tussen 113 en 292 euro per maand, alle kosten inbegrepen, altijd met 10-maandencontracten.

Tip
Tot slot nog een tip voor wie nog op zoek is naar een kot in augustus of september: mogelijk kun je voordeel halen uit het feit dat er nog heel wat koten leeg staan, bijvoorbeeld door een 10-maandencontract te onderhandelen i.p.v. een 12-maandencontract. De meeste studenten zitten immers maar 10 maanden in Leuven en bovendien is in de modelhuurcontracten van de KU Leuven de mogelijkheid voorzien om je kamer te huren tijdens de eventuele derde zittijd in augustus/september.