Nieuwe VUB-opleiding ‘School of Thinking’ zoekt oplossingen voor complexe moderne problemen

VUB
De Vrije Universiteit Brussel lanceert vanaf oktober 2019 de nieuwe Engelstalige opleiding "School of Thinking". Dit postgraduaat van een jaar wordt georganiseerd door het Centrum Leo Apostel (CLEA) en wil studenten trainen in verschillende denkmethodes die hen kunnen helpen oplossingen te vinden voor de ingewikkelde hedendaagse problemen.

Het CLEA werd in 1995 opgericht als transdisciplinair en interfacultair onderzoekcentrum onder impuls van de bekende Belgische filosoof Leo Apostel. Met het postgraduaat "School of Thinking" voegt het CLEA nu voor het eerst een praktische opleiding aan haar activiteiten toe. De lessen en workshops, die onder meer gegeven worden door VUB-professoren Francis Heylighen en Jean-Paul Van Bendeghem, trainen de studenten in methodes om creatief, kritisch en collaboratief en systemisch te leren denken.

"We spreken graag over "thinking outside the box", maar die "boxes" blijven in ons hoofd bestaan en belemmeren het vrije denken zonder dat we ons daar eigenlijk van bewust zijn. We willen cursisten verschillende denkmethodes bijbrengen die hun vastgeroeste ideeën weer laten botsen en in beweging brengen. Om creatieve oplossingen te vinden voor complexe problemen, moeten we durven de grenzen van denkkaders en vakgebieden te overstijgen, maar tegelijk voldoende kritisch blijven om goede van slechte ideeën te onderscheiden", zegt prof. dr. Francis Heylighe.

De nieuwe studie kan een meerwaarde zijn voor professionals zoals ondernemers, bedrijfsleiders, politici, consultants en coaches die binnen hun functie geconfronteerd worden met ingewikkelde problemen die innovatieve denkprocessen vereisen. 
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Desire VD Goede

  @Bob, zowat alles wat we nu leren komt uit boeken (ik ben 62 en heb nog dingen geleerd die nog niet gedocumenteerd waren). De Bono leert je echter dingen te bekijken vanuit andere perspectieven. Je stelt niets in vraag maar je leert zoeken naar onderliggende verbanden die niet altijd even zichtbaar zijn. Zo vind je bvb hoe 1+1 ook 10 kan zijn :).

 • JAN krommentak

  Thinking outside the box dat is bij de werkgever nog altijd een gigantisch probleem hij wil nu eenmaal de touwtjes strak in handen houden alleen zijn ideeën zijn de goede dus men geeft het uiteindelijk op om nog iets bij te dragen en doet gewoon wat men vraagt niet meer niet minder en zo stomp je af en verlies je om ruimer en breder te denken

 • Bob Boomer

  @ D.VD. Goede, een boek leert je wat de auteur denkt. In deze waarom de auteur denkt dat iemand een oplossing niet begrijpt. Doordenkertje ! 1+1=2 en geen 3. M.a.w. oppassen als je een boek leest en alles in vraag stellen. Denk aan de kracht van het suggestieve !

 • Bob Boomer

  Dat er een school wordt opgericht voor 'thinking' kan enkel betekenen dat men de studenten in een bepaalde richting wil doen denken. Iets wat al 'onopvallend' gebeurd in het lager, middel en hoger onderwijs. Om out of the box te denken moet je dus eerst de box afwerpen en niet nog is naar school gaan want de school is de box !

 • Ben Strubbe

  Dus een school waar geleerd wordt wat 'gezond verstand' betekent en hoe je het moet gebruiken ?