Nieuw record voor wachtlijst voor scholenbouw

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits
Photo News Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits
De wachtlijst voor scholenbouw is toegenomen tot een recordbedrag van 2,97 miljard euro. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Vlaams Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (Agion), schrijft De Tijd vandaag.

In Vlaanderen wachten 1.826 schoolbesturen op geld van de overheid om te renoveren of bouwen. Ze vroegen samen 2,97 miljard euro, volgens de situatie op 1 januari 2018. Een jaar eerder was dat nog 2,72 miljard euro.

In de cijfers wordt er geen rekening gehouden met de noden in het gemeenschapsonderwijs. Daar zou jaarlijks nog eens 245 miljoen euro nodig zijn voor de vervanging en het onderhoud van de scholen, stelt GO!. Om het patrimonium opnieuw in goede staat te krijgen, is er volgens de scholengroep tussen 3 en 3,9 miljard euro nodig. 

De wachtlijst van de scholenbouw is zo lang omdat er jaren weinig is geïnvesteerd. Bovendien is 60 procent van de scholen in Vlaanderen in de jaren zeventig gebouwd en dateert een op de drie scholen van voor 1950. Het patrimonium is dus oud.

Toch werd vorig jaar meer dan 600 miljoen geïnvesteerd in de scholenbouw, blijkt uit de voortgangsrapportering van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Zij geeft donderdag in het Vlaams parlement een stand van zaken over haar masterplan voor scholenbouw. Crevits rekent bij die 600 miljoen ook wel het geld dat de katholieke schoolbesturen zelf hebben bijgelegd. Vanuit de Vlaamse begroting ging er vorig jaar 401 miljoen euro naar scholenbouw.

Dat budget stijgt jaarlijks, maar toch is de historische achterstand nog niet ingehaald. Bovendien groeit het aantal leerlingen, waardoor er steeds meer plaatsen nodig zijn.

Crevits laat weten dat het voor schoolbesturen nuttig is om nu al een subsidieaanvraag in te dienen. De drempel is volgens haar laag en de wachttijd is relatief lang. "Is het niet voor nu, dan is het voor later", klinkt het.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wilfried Vanden Berg

  Wanneer gaat zij ontslag nemen? Of is ze bang dat ze geen ontslag vergoeding kan krijgen. Weer een puinhoop achterlatend door Crevits. Net zoals bij verkeer. Bij de verkiezingen ,op naar de volgende puinhoop Mevrouw.

 • Désiré Van Nieuwenhuyzen

  Onderwijs is geen prioriteit voor Vlaanderen. Windmolens en luchtkastelen van zonnepanelen dan weer wel. Kwestie van de juiste klemtoon te leggen. Ondertussen zakt het niveau van het onderwijs naar een dieptepunt, tegelijk met de verkrotting van de scholen.

 • Zjeppe Fierens

  Crevits zal vertrekken en voorzitster van de partij worden en alles zal bij het oude blijven... 5 jaar aan de macht en buiten wat morrelen in de marge, geen bal veranderd in het onderwijs....

 • Hedwig Jacobs

  Als er iedere maand 3000 nieuwkomers zijn dan is de kweek verzekerd, en kan men blijven scholen en sociale woningen bouwen aan de lopende band, wat ik niet begrijp is dat politici dit niet willen begrijpen maar blijven beweren dat ze goed bezig zijn, gezinnen met 5 en 8 kinderen vliegen uit de grond, met wat is men hier bezig, het is hier erger dan in Afrika geworden, daar lopen dorpen leeg hier lopen ze vol.