Nieuw keuzevak in alle bacheloropleidingen van Universiteit Antwerpen: klimaatverandering

Beeld van een klimaatmars in Brussel eerder dit jaar.
Joel Hoylaerts / Photonews Beeld van een klimaatmars in Brussel eerder dit jaar.
De Universiteit Antwerpen biedt vanaf komend academiejaar een keuzevak rond klimaatverandering aan voor studenten tweede of derde bachelor in alle opleidingen. Dat schrijft Gazet Van Antwerpen en de universiteit bevestigt het nieuws. 

De UAntwerpen stelt dat klimaatverandering een impact heeft op elk deel van de maatschappij en dus voor iedereen interessant kan zijn. Het vak maakt deel uit van een nieuwe "korf met verbredende en interdisciplinaire keuzevakken".

De vakken die voortaan voor studenten uit alle UAntwerpen-opleidingen in de tweede en derde bachelor beschikbaar zijn, hebben met elkaar gemeen dat ze draaien rond belangrijke maatschappelijke thema's en/of interculturaliteit. "We willen studenten stimuleren om opleidingsonderdelen aan te vullen met een component maatschappelijk engagement en wereldburgerschap", zei rector Herman Van Goethem daar al eerder over. Eén vak - levensbeschouwing - is verplicht, de rest valt vrij te kiezen.

Het vak klimaatverandering wordt gecoördineerd door biologe Sara Vicca, maar er zullen ook gastsprekers langskomen uit domeinen als economie en geschiedenis. Het vak zal zowel het hoe en waarom van klimaatverandering behandelen als de impact ervan op uiteenlopende facetten van het maatschappelijk leven én de zoektocht naar oplossingen daarvoor. 

Klimaatverandering is de belangrijkste uitdaging van de komende generaties”, zegt Vicca. “Het is daarom van groot belang dat we studenten uit verschillende richtingen er goed op voorbereiden. De gevolgen van de klimaatverandering zijn in verschillende sectoren voelbaar, maar ook de oplossingen moeten uit verschillende hoeken komen.”

Het vak wordt in het eerste semester gegeven, of er een numerus clausus komt in geval van erg grote belangstelling is nog niet bekend. 
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Yvan Lindekens

  Marco Maerten: wetenschap is nu eenmaal alles wat die mensen niet in huis hebben: een kritische, open geest, een brede kijk, zichzelf en de hypothese in vraag stellen, vrij van dogmatiek en obscurantisme. Sommigen hier zijn veel erger dan het karikaturale beeld dat zij zelf verspreiden over sektaire moslims. En ze zijn te dwaas om dat zelf te beseffen, een bekend gegeven cfr. Dunning-Kruger.

 • Jan De Bisschop

  En mogen we nu ook horen wat de werkelijke drijfveer is achter dit initiatief?

 • Diane Bernaerts

  Wat is er nu in vredesnaam "links" aan het fenomeen klimaatverandering?

 • Marco Maerten

  Een aantal mensen hieronder hebben het blijkbaar moeilijk met wetenschappers,zeker als die wetenschappers eindelijk eens kritisch zijn tegenover het huidige consumptie-en economisch model.Nietwaar..Yves De Groote?

 • nico ramaekers

  hopelijk weer geen gecamoufleerd ideologische brainwashing (zoals in de US/canada voor dit soort "vakken" haar facebook ziet er al redelijk verdacht uit