Nieuw doopkader voor Vlaamse studentenclubs

Archiefbeeld van een studentendoop in Kortrijk.
Henk Deleu Archiefbeeld van een studentendoop in Kortrijk.
Een twintigtal studentenvertegenwoordigers heeft dinsdag in Gent als eerste het Vlaamse Doopkader ondertekend, een tekst met 10 algemene principes gebaseerd op respect. "Het is belangrijk dat jongeren die zich laten dopen, dat in een veilige context kunnen doen", zegt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).

De nieuwe tekst is door studenten, hogescholen en universiteiten uitgewerkt, om de regels in heel Vlaanderen te stroomlijnen. Respect voor het welbevinden van elke student en voor de openbare orde vormen de basis. "Zo kan het niet dat studenten vernederd worden of fysiek geweld moeten ondergaan", aldus de minister. "Studenten blijven baas over hun eigen lichaam en kunnen niet verplicht worden tot overmatig drankgebruik".

In het kader staat ook dat organisatoren of toezichters tijdens de doop zelf geen alcohol mogen drinken of verboden middelen mogen gebruiken, en dat voor minderjarige studenten de toestemming van ouders of voogd nodig is.
Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits roept alle studentenorganisaties in Vlaanderen en Brussel nu op om het Vlaams Doopkader te ondertekenen. Op de website onderwijs.vlaanderen.be/vlaams-doopkader is het kader terug te vinden, samen met een lijst van alle studentenorganisaties die het hebben ondertekend.
Wie het Vlaams Doopkader ondertekent en er zich niet aan houdt, kan door de universiteit of hogeschool gesanctioneerd worden.

Het Doopkader komt er nog geen half jaar nadat bekend raakte dat een Leuvense student overleed tijdens een studentendoop die fataal afliep. Het kader moet een menselijke doop garanderen.

Minister van Onderwijs Hilde Crevits
BELGA Minister van Onderwijs Hilde Crevits2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Carl Vangenechten

    Een halve eeuw geleden werd ik ook gedoopt en daar ben ik niet fier op. Smaakloos en vernederend, ook zonder enige meerwaarde, ik zou het niet opnieuw doen. Het is gebaseerd op drank en viezigheid. Verbieden kan moeilijk, maar afraden moet zeker.

  • guido vermeyen

    Sommigen willen echt dat er met hen wordt gesold...in het "echte" leven gaan ze daar zwaar onder gebukt gaan...wie laat zich nu vernederen door die opgepepte laatstejaars met een zak geld van papa meegekregen....