Niet naar kleuterklas: 5 keer meer kans op zittenblijven

Thinkstock
Kinderen die niet naar de kleuterklas gaan, lopen vijf keer meer kans op zittenblijven later. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wil de kleine maar hardnekkige groep niet-schoolgaande kleuters daarom op school krijgen. Dat staat vandaag in de kranten van Mediahuis.

In Vlaanderen gaat een overweldigende meerderheid van de vijfjarigen naar de kleuterschool: 99 procent. En van de ingeschreven kleuters is maar 2,5 procent onvoldoende aan­wezig, dat wil zeggen minder dan 22 halve dagen.

De wegblijvers vormen dus maar een kleine groep, maar toch wil minister Crevits hierop inzetten. "Ik wil die kinderen niet opgeven", zegt ze. Uit een eerste analyse is immers gebleken dat een vijfjarige die voldoende aan­wezig is in de klas 11 procent kans loopt op schoolse achterstand later. Voor een leeftijds­genoot die te weinig aanwezig is, loopt die kans op tot 54 procent, of vijf keer meer.

Duidelijk is ook dat de kinderen die niet of te weinig naar de kleuterschool gaan, vaker een andere dan de Belgische nationaliteit hebben en dat ze meer uit kwetsbare groepen komen.

De conclusies komen uit een rapport dat het ­Departement Onderwijs en Vorming heeft gemaakt over de schoolloopbaan van kinderen uit het geboortejaar 2006. Crevits wil tegen 2016 maat­regelen voorstellen om deze doelgroep op de kleuterschool te krijgen.