Nederlandse studenten komen vaker in goedkopere België studeren

UNKNOWN
Nederlandse studenten wijken steeds vaker naar ons land uit om te studeren. Niet dat het niveau in Nederland lager ligt, maar de prijs om te studeren is bij onze noorderburgen aanzienlijk hoger. De komende jaren wordt nog een sterkere toename verwacht.

In Vlaanderen betalen studenten ongeveer 578,80 euro inschrijvingsgeld, terwijl studenten in Nederland 1.713 euro moeten neertellen. Een tweede studie kan zelfs al gauw 10.000 euro per jaar kosten. Daarom trekken veel Nederlandse studenten naar Antwerpen en Leuven.

Straks zal ook de basisbeurs in de masteropleiding wegvallen, waardoor nog meer Nederlanders zullen overwegen om over de grens te gaan studeren. Volgens een studie willen Nederlanders nochtans liever niet in het buitenland gaan studeren en zo is België vanwege de taal een aantrekkelijk alternatief.

Vooral studenten in de richtingen geneeskunde en dierengeneeskunde kwamen tot nu toe in België studeren, aldus Rosa Becker, adviseur bij Nuffic, een organisatie die zich bezighoudt met internationale samenwerking in het hoger onderwijs. Volgens haar is er ook al veel kritiek uit Vlaanderen gekomen, omdat het de zwakste studenten waren die de oversteek maakten.