Na 'sterke studierichting' volgt meestal sneller diploma

THINKSTOCK
Studenten die in het middelbaar een zogenaamde 'sterke opleiding' volgen, doen er in het hoger onderwijs minder lang over om hun diploma te behalen. Dat blijkt uit de cijfers van de nieuwe Onderwijskiezer van het ministerie van Onderwijs waarbij onderzoek werd gedaan naar het studierendement.

De verschillende studierichtingen uit het secundair worden daarbij opgesplitst per richting in het hoger onderwijs. Zo halen zeven op tien leerlingen die Grieks-wiskunde studeren een academische bachelor binnen drie jaar na aanvang van hun studie.

Voor studenten die Latijn-wiskunde kiezen, daalt het studierendement tot zes op tien. Voor de iets 'lagere' maar populaire richting humane wetenschappen daalt dat cijfer tot één op tien. Ook doen deze laatste studenten langer over hun studie. Zo behaalt een op vier geen bachelordiploma na vijf jaar studeren.

Tso
Het studierendement houdt bovendien rekening met alle soorten onderwijs, ook het technisch secundair onderwijs. Daaruit blijkt dat sommige richtingen uit het tso een beter resultaat neerzetten dan aso-richtingen.

Drie op tien studenten die kiezen voor industriële wetenschappen behalen een academische bachelor binnen de vooropgestelde studietermijn. Maar ook wie voor een professionele bachelor opteert, heeft een redelijke slaagkans. Zo behaalt de helft van de tso-leerlingen die starten aan een professionele bachelor een diploma.

Werklust en motivatie
"Dergelijke cijfers zeggen niet alles. De werklust en de motivatie van de jongeren spelen een aanzienlijke rol in het studiesucces", reageert minister van Onderwijs Pascal Smet.

De Onderwijskiezer kijkt enkel naar de cijfers en heeft het niet over een mogelijk oorzakelijk verband tussen een 'sterke studierichting' en 'sneller afstuderen'.