Ga naar de mobiele website
^ Top

N-VA roept Commissie voor bestrijding van gewelddadige radicalisering samen na bedreigingen

Vlaams parlementslid Nadia Sminate (N-VA).
Photo News Vlaams parlementslid Nadia Sminate (N-VA).
Vlaams parlementslid Nadia Sminate (N-VA) roept de Commissie voor de bestrijding van gewelddadige radicalisering samen naar aanleiding van het verhaal rond de "geradicaliseerde" kleuters in Ronse in onze krant. Sminate, die zelf voorzitter is van de commissie, is naar eigen zeggen "geshockeerd".

"Uiteraard is dit iets wat kleuters van thuis mee krijgen, want ze bedenken zulke uitspraken niet zelf. De moslimgemeenschap, de ouders in de eerste plaats, moeten hun verantwoordelijkheid nemen, en onze normen en waarden meegeven", reageert Sminate.

De N-VA'ster wil dan ook de Commissie voor de bestrijding van gewelddadige radicalisering, die werd opgericht na de aanslagen in Parijs in november 2015, samenroepen. "Voor het eerst wordt nu melding gemaakt van kleuters van dergelijke jonge leeftijd die eigenlijk extremistische haatspraak imiteren. Ik neem dit ernstig en wil het ook bespreken in het Vlaams Parlement", zegt ze.

Het parlementslid wil nu met de collega's overleggen wanneer de commissie bijeen kan komen en wie uitgenodigd moet worden. "Zelf denk ik bijvoorbeeld aan enkele leerkrachten die hun ervaringen in de commissie kunnen toelichten. Misschien nodigen we ook minister van Onderwijs Hilde Crevits uit. Maar over de concrete timing en invulling van deze commissievergadering wil ik nog overleggen met mijn collega's", zegt ze.

481 vragen

Het Netwerk Islamexperten, dat scholen begeleidt bij gevallen van mogelijke radicalisering, kreeg sinds het in oktober 2015 werd opgericht al 481 vragen van scholen of CLB's. Het gaat meestal om vragen van preventieve of informatieve aard, zo bevestgt het kabinet van onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) de cijfers in onze krant vanmorgen.

Op het kabinet-Crevits spreken ze van een "vrij uitzonderlijk" verhaal. Woordvoerster Katrien Rosseel benadrukt dat er verschillende initiatieven lopen om scholen waar nodig te begeleiden. Zo is er sinds januari 2015 binnen het departement onderwijs een aanspreekpunt deradicalisering, dat scholen kunnen consulteren voor vragen over radicalisering maar ook voor meer informatie rond beveiliging op school of over hoe om te gaan met islamitische leerlingen. Ook elke CLB-koepel heeft interne aanspreekpunten.

Verder is er ook het Netwerk Islamexperten, waar scholen kunnen aankloppen voor meer informatie over de islam, de oorzaak van radicalisering en de manieren waarop dit kan worden aangepakt. Coördinator Khalid Benhaddou gaat langs bij scholen met specifieke vragen en gaat soms ook in gesprek met individuele leerlingen waarvan vermoedens over radicalisering bestaan. Het Netwerk kreeg intussen al 481 vragen, vooral informatief en preventief van aard.

Tot slot is er het Connect-project, dat zich focust op het verhogen van de weerbaarheid bij leerkrachten, student-leerkrachten en scholen. Hier gaat het vooral om een preventief verhaal.

Minister Crevits benadrukt dat preventie verder moet gaan dan enkel het aanbod rond radicalisering, en wijst op het belang van een naschoolse bezigheid voor kinderen, "waardoor ze niet op straat hangen." "Dergelijke projecten kunnen een eerste opstap bieden. Eind dit jaar plannen we een projectoproep om daarover bepaalde projecten op te zetten", klinkt het.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).
Photo News Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).

"Armtierige symptoombestrijding van Vlaamse regering"

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken is niet verbaasd dat er nu ook "radicalisering" van kinderen opduikt in kleuterscholen. "De armtierige symptoombestrijding van de Vlaamse regering inzake radicalisering, gekoppeld aan voortdurende toegevingen aan de islam, zorgen ervoor dat dit soort radicale opvattingen bij moslims schering en inslag zijn geworden", zegt hij. De VB-fractievoorzitter in het Vlaams parlement Chris Janssens zal de problematiek aankaarten bij onderwijsminister Crevits

Volgens Van Grieken hoeft het nieuws niet te verbazen. Hij wijst de "armtierige symptoombestrijding van de Vlaamse regering" met de vinger. "Gekoppeld aan voortdurende toegevingen aan de islam zorgt dat ervoor dat dit soort radicale opvattingen bij moslims schering en inslag zijn geworden", meent hij. "Door het uitblijven van sancties en een écht lik-op-stukbeleid voelen radicale moslims zicht immers meer dan ooit ongenaakbaar." De projecten vanuit het kabinet-Crevits om radicalisering te voorkomen noemt de VB-voorzitter naïef. "Met meer naschoolse opvang zal het probleem niet verdwijnen", klinkt het.

Concreet vraagt de partij onder meer dat geradicaliseerde moslims terug naar hun land van afkomst moeten vertrekken, wil ze moskeeën onder permanent toezicht plaatsen en de preken er uitsluitend in Nederlands of Frans laten doorgaan.

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.
belga Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.
Meer over10 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Geert Heylen

  Net daarom moet men de ganse families,belgische nationaliteit afnemen. Zij passen hun niet aan,ze respecteen onze normen en waarden niet en stellen hun wetten boven de onze;leren onze taal niet.... En wij,onze eigen neergang,maar sponsoren!!! Hoelang blijven wij nog gek???

 • Lut Cappelier

  Alle vooruit, ze gaan een commissie samenroepen. Wanneer weten ze nog niet. Als die kindjes afgestudeerd zijn?

 • jeff De Boeck

  Ouders opzoeken en terugsturen naar land van herkomst.

 • D vmoerbeke

  Nu actie!!! Onderzoeken wat in het hoofd van leugenaars zich afspeelde ???? Een poppenkast natuurlijk. En alles achteraf, na de feiten. Klassen op minstens 4 verdiepen aub.

 • lodewijk maesen

  niet alleen knap ook superpolitica.....deel van het grote goede deel Marrokkaanse Belgen die het super doen en niet profiteren of klagen zoals ander klein deel...

Meld een bug