Minder diploma's via middenjury

.
Shutterstock .
De interesse in de centrale examencommissie blijft hoog, maar vorig jaar haalden minder jongeren via die weg hun diploma. Dat komt vooral door de hogere drempel voor de beroepsopleidingen, schrijft De Tijd vandaag.

De examencommissie won de afgelopen jaren fors aan populariteit. Vorig jaar waren er 5.738 kandidaten. Maar het aantal jongeren dat zo een diploma middelbaar onderwijs haalt, nam voor het eerst in jaren weer af. Terwijl in 2013 723 kandidaten hun diploma haalden, steeg dat in 2017 naar 1.700. Vorig jaar was er een daling naar 1.321. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Centrale Examencommissie, de vroegere middenjury, dat De Tijd kon inkijken.

Kandidaten doen volgens het jaarverslag langer over het traject. Het lagere aantal diploma's heeft vooral te maken met de hervorming van het examenprogramma voor het beroepsonderwijs. Kandidaten moeten niet alleen algemene vakken afleggen, maar ook voldoende praktijkervaring kunnen bewijzen. "Jonge kandidaten hebben die ervaring doorgaans niet of onvoldoende, wat hun traject langer maakt", zegt het jaarverslag. Terwijl in 2017 nog 1.100 diploma's beroepsonderwijs werden uitgereikt, daalde dat vorig jaar naar 711.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Katia Blancmont

    Alle BSO leerlingen hebben wekelijks een dag stage moeten doen in een bedrijf. Wat en hoe ze dat daar doen is hun verantwoordelijkheid.

  • rik lagrou

    Terug school-tv waar men Nederlands-Frans -engels-budgetbeheer-computer-smartphone Samen met afstandsonderwijs Zowel Vlaanderen als Walonie Wat ben met 3 Vlaamse (9)zenders die steeds zelfde tonen of dure sportzender worden op kosten van belastingbetaler