Milquet schrapt verplicht eindexamen nadat vragen uitlekken op facebook

Onderwijsminister van de Franse Gemeenschap Joëlle Milquet.
BELGA Onderwijsminister van de Franse Gemeenschap Joëlle Milquet.
Onderwijsminister van de Franse Gemeenschap Joëlle Milquet heeft vandaag beslist de verplichte test te schrappen die alle zesdejaars morgen hadden moeten afleggen om hun middelbareschoolcarrière af te ronden. Enkele vragen waren immers uitgelekt en vlot gedeeld op facebook.

De externe proeven aan het einde van het secundair onderwijs in de Franse Gemeenschap zijn dit jaar voor het eerst verplicht voor alle leerlingen. Vandaag en morgen stonden testen Frans en geschiedenis op het programma, maar een lek doorkruiste die plannen.

Vandaag bleek immers dat niet alleen een deel van de instructies voor de leerkrachten circuleerde op facebook, waardoor de leerlingen konden weten dat Belgische literatuur een belangrijk thema zou zijn op de test. Er dook ook minstens één foto op van een van de vragen van de geschiedenistest, die dinsdag gepland stond.

Bevoegd minister Milquet besloot daarop het onderdeel te schrappen. Doel ervan was het testen van de mate waarin leerlingen in staat bleken om een synthese op te stellen op basis van een dossier over een actueel thema. De drie andere onderdelen blijven wel overeind.

Klacht tegen onbekenden
Een alternatieve manier om de competentie 'synthetiseren' te testen, zal morgen gecommuniceerd worden aan de scholen, aldus nog Milquet in een mededeling. Ze dient ook klacht in tegen onbekenden en hekelt de "onverantwoordelijkheid" van de mensen achter het lek.