Meer succes na Latijnse

UNKNOWN

Wie in de middelbare school Latijn-Grieks of Latijn-Wiskunde heeft gevolgd, heeft nog steeds meer slaagkansen in het hoger onderwijs dan anderen. En wie naar een landelijke school is gegaan, heeft meer kans om te slagen in het eerste jaar universiteit of hogeschool dan studenten uit een stedelijke school.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck (Universiteit Antwerpen). Het centrum onderzocht welke factoren de slaagkansen in het eerste jaar hoger onderwijs het meest beïnvloeden. Meisjes slagen relatief meer dan jongens, net als studenten uit relatief rijkere gezinnen, tegenover beursgerechtigde studenten.

Studierichting
Opvallend genoeg speelt ook de studierichting nog altijd een rol. "Dat is het gevolg van een wisselwerking", zegt Bea Cantillon, de directeur van het centrum. "De traditioneel sterkere richtingen zullen de leerlingen waarschijnlijk beter voorbereiden op hogere studies, wat hun slaagkansen verhoogt. Maar er is meer aan de hand, want nog steeds zijn het vooral de sterke leerlingen die naar deze 'hogere' richtingen doorstromen. Zij zouden sowieso betere slaagkansen hebben."

Het gevolg is dat zeven op de tien studenten uit Latijn-Wiskunde, Latijn-Grieks, Grieks-Wiskunde en -Wetenschappen in hun eerste jaar slagen, tegenover de helft van de studenten uit richtingen zoals economie-moderne talen en humane wetenschappen. (belga/tdb)