Mechelse school heropent maandag na loos alarm rond kleuter: snel ingegrepen om risicopatiëntje uit eerste leerjaar te beschermen

Basisschool Ursulinen Mechelen
David Legreve Basisschool Ursulinen Mechelen
De kleuter van de basisschool Ursulinen in Mechelen die symptomen van Covid-19 vertoonde, heeft negatief getest op het virus. Dat meldt de schooldirectie vanavond. De school en noodopvang zullen na het verlengde weekend maandag kunnen heropenen. De directie verdedigt evenwel de beslissing om vandaag preventief te sluiten.

Basisschool Ursulinen kreeg vandaag kritiek te verwerken van virologen omdat ze te voorzichtig zou zijn geweest bij het preventief sluiten omdat er een kleuter in de noodopvang symptomen van het coronavirus vertoonde. "Er waren echter een aantal gegevens die meespeelden in onze beslissing en die wij vanwege privacyredenen niet konden delen", zegt de directie. Na overleg met de betrokken ouderparen heeft de directie vanavond meer details vrijgegeven.

Volgens de behandelende arts zou het kind in kwestie "vele, verschillende en duidelijke symptomen" hebben gehad en was er daarbovenop de context van beide ouders die in de zorgsector werkzaam zijn. Er was dus wel degelijk sprake van een vermoedelijke besmetting, klinkt het. Bovendien is er sprake van een "precaire situatie" in de school: in het eerste leerjaar zit een meisje dat lijdt aan een agressieve hersentumor, met een erg zwak immuunsysteem. "De broer én familieleden (neven en nichten) zitten eveneens op school en sommigen van hen krijgen contactonderwijs", stelt de directie. "Wij wilden het risico niet nemen dat familieleden besmet zouden raken en zo haar in een sociaal isolement zouden dwingen, zeker in deze belangrijke fase van haar ziekte." 

De behandelende arts steunt de beslissing van de school om preventief te sluiten, “zeker gezien de precaire situatie waarin de school verkeert”.

Lees ook: Onze opinie. Het Vlaams onderwijs legt de lat zo laag dat je er amper nog onderdoor raakt (+)
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Nicole Borremans

  Ik kan de beslissing van de school wel volgen maar achtte het toch raadzamer om eerst het testresultaat van de kleuter af te wachten.Nu gijzelt men meteen een hele school en als dat bij elk hoestje van een kleuter gaat gebeuren wordt dat zeer moeilijk leefbaar!

 • An De Clercq

  Top van deze school en de behandelend arts! Veiligheid en gezondheid primeert, de gezondheid van kinderen moet ten alle tijde beschermd worden. Kinderen zijn ons kostbaarste bezit.

 • Filiep Plowy

  Prachtige actie van de school

 • Rozemieke Fritz

  We moeten voorzichtig zijn, dat wel, maar we mogen ook niet paranoïde worden, want dan is het niet meer leefbaar !

 • Lecocq Daniel

  Hier wordt een fundamenteel mensenrecht, het recht op onderwijs, voor velen opgeofferd om een fundamenteel recht van een enkeling te vrijwaren.