Link tussen vechtpartij in school en Charlie Hebdo onzeker

AFP
Een eerste onderzoek doet twijfel ontstaan of de leerling van het Koninklijk Atheneum Leonardo Da Vinci in Anderlecht enkel en alleen in elkaar werd geslagen omdat hij geweigerd had een petitie tegen een leerkracht geschiedenis te ondertekenen die het satirische magazine Charlie Hebdo had verdedigd. Een verslag daarover lekte gisteren uit op de website van de krant Le Soir. Minister van Onderwijs Joëlle Milquet wil het verslag bestuderen vooraleer te reageren.

Het slachtoffer werd vorige week dinsdag voor de school aangevallen door een tiental jongeren. Hij kreeg zelfs klappen van baseballknuppels. Volgens verschillende media werd hij aangevallen omdat hij geweigerd had een petitie te ondertekenen tegen een leerkracht geschiedenis die in de klas het satirische magazine Charlie Hebdo had verdedigd.

De coördinerende prefect belast met het onderzoek, Alain Faure, moest woensdagavond tussentijds verslag uitbrengen. Volgens Le Soir zou daaruit blijken dat het slachtoffer en een van de daders overdag al ruzie hadden gehad in de klas, over bokssport. Bovendien blijkt dat de bewuste petitie ondertekend werd door vijf van de zestien leerlingen van de klas waarin het slachtoffer zat. In de eerste mediaberichten was er sprake van enkel twee jongeren die de petitie niet zouden ondertekend hebben.

Uit het verslag zou voorts blijken dat een islamleerkracht van de school niet betrokken was bij het opstellen van de tekst van de petitie. Sommige media schreven deze week nog over de "duistere rol" van de leerkracht.

Het verslag roept meer vragen op dan antwoorden. Het valt dus niet uit te sluiten dat de minister bijkomend onderzoek zal vragen. "Het verbaast me dat ik de inhoud van een vertrouwelijk onderzoeksrapport over de zaak in het Koninklijk Atheneum Leonardo Da Vinci in de media kan lezen, op hetzelfde moment als ik het ontvang. Het rapport was persoonlijk voor mij bestemd. Ik moet het vanavond lezen voor ik er gevolg aan kan geven."