Kwart Vlaamse leerkrachten maakt gebruik van verlofregeling

Het schooljaar 2016-2017 was het laatste waarin leerkrachten niet-thematische loopbaanonderbreking konden nemen en daarvoor een vergoeding kregen.
thinkstock Het schooljaar 2016-2017 was het laatste waarin leerkrachten niet-thematische loopbaanonderbreking konden nemen en daarvoor een vergoeding kregen.
Een kwart van de leerkrachten in Vlaanderen maakte vorig schooljaar gebruik van een vorm van verlof zoals loopbaanonderbreking. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Dat schrijft De Tijd vandaag.

Dat cijfer ligt iets lager dan het schooljaar daarvoor. Toen ging het nog om drie op de tien leerkrachten. Het schooljaar 2016-2017 was het laatste waarin leerkrachten niet-thematische loopbaanonderbreking konden nemen en daarvoor een vergoeding kregen. Net zoals in de privésector is die vorm van loopbaanonderbreking nu niet meer mogelijk.

Gunstige uitstapregeling

Vijftigplussers konden toen ook voor de laatste keer op een gunstige uitstapregeling rekenen. "Het is dus logisch dat het aandeel leerkrachten dat vrijwillig deeltijds werkt nu lager ligt", zegt Vlaams Parlementslid Jos De Meyer (CD&V), die de cijfers opvroeg.

Vooral oudere leerkrachten kiezen voor deeltijds werk. Bijna vier op de tien vijftigplussers koos vorig jaar voor een vorm van werkonderbreking. Zes jaar geleden was dat nog maar 28,8 procent.

Vooral oudere leerkrachten kiezen voor deeltijds werk.
Thinkstock Vooral oudere leerkrachten kiezen voor deeltijds werk.9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kurt Lambrecht

  Ze hebben het toch zo goed Jef en Sven. Wat houdt je tegen? Veel bla bla bla. Doe,het eens een jaartje dan gaan we terug klappen. Ik heb de twee gedaan!!

 • Pascal Badts

  Niets speciaal aan die regeling. Belachelijk dat er alweer reacties komen zoals lui en gepamperd. Kijk liever eens naar het feit dat op die leeftijd in de burgerij al massa's mensen in prepensioen zijn of werkloos/ziek tot hun pensioen.

 • koen leenknecht

  Hoe meer verwend en gepamper , hoe sneller en hoger de 'vermeende' burn-out feiten .

 • Gino Denil

  Die thematische loopbaanonderbrekingen en het tijdskrediet einde loopbaan bestaan gewoon ook in de private sector. Ook dit is dus geen reden tot misplaatste afgunst. Het ligt alleen aan jullie zelf als je niet in dat fantastische beroep met al die geweldige voordelen staat, Jef en Sven.

 • Annie Broeckx

  Niet moeilijk dat er een leraren tekort is.