Exclusief voor abonnees

Kunnen onderwijsassistenten de werkdruk bij leerkrachten verlichten?

Katholiek onderwijs wil helpers voor administratie, toezicht, verbeterwerk en huiswerkbegeleiding

Getty Images/iStockphoto
Leerkrachten kreunen onder de werkdruk. Administratie, leerlingen met speciale noden, toezicht op de speelplaats, taken verbeteren en huiswerkbegeleiding. En dan moet er ook nog les worden gegeven. Katholiek Onderwijs Vlaanderen wil dat de Vlaamse regering overweegt onderwijsassistenten in te schakelen. Topman Lieven Boeve ziet jongeren uit het beroepsonderwijs die gemotiveerd zijn om in het onderwijs te staan. Mits een hogere beroepsopleiding of graduaat van twee jaar zouden zij heel wat taken van de leerkracht kunnen overnemen. 

Het gaat dan om administratieve taken, meegaan op schooluitstap, toezicht houden op de speelplaats, taken verbeteren of leerlingen die extra aandacht nodig hebben even apart nemen. 

Met het oog op onderwijs-op-maat zou elk schoolteam dan bestaan uit een meerderheid bachelors, enkele masters en verschillende assistenten. Boeve beklemtoont dat die assistenten niet dienen om het lerarentekort op te vangen. “Maar in noodsituaties kan je beter iemand hebben die een beetje pedagogisch gevormd is dan helemaal niemand.” Onderwijsassistenten kunnen in het basisonderwijs hun nut bewijzen, later kan het systeem ook in het secundair toegepast worden.

Je hebt 20% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • raf peeters

  Als je werk voor èèn met twee doet is het altijd lichter,de vraag is echter waar is men mee bezig?.Nu al 175000 leerkrachten voor 1.3 miljoen lln,wat wil men naar-toe, de leerkrachten nog verdubbelen?.Ze maar 10 uur per week laten werken op termijn?.Wie gaat dat blijven betalen?.In de jaren 50/60 was een leraar een voltijdse job,ja die generatie stond alle dagen in de klas en geen 22 uur per week,ik kan men van de indruk niet ontdoen dat de mens steeds luier en gemakzuchtiger wordt.

 • MARLEEN BEIRNAERT

  Ongelofelijk hoe negatief er gereageerd wordt. Alsof 2 jaar extra opleiding niets waard is ... eindelijk eens een nuttig haalbaar voorstel. Ik zou heel blij zijn en graag werken met een klasassistent. Met iemand die er zelf voor koos dit te doen en zich bijschoolt. Wie daar tegen is staat blijkbaar liever alleen in zijn klas met de deur op slot! Hoe bekrompen om iedereen in de beroepsrichting af te schrijven. Ook daar zitten parels van mensen!

 • Tom Suetens

  Alstublief zeg stop toch met die zever! Verplicht eens eerst alle studenten die hun leraren opleiding achter de rug hebben om eerst 10 jaar in de prive te werken en stop met dat gepamper van die leerkrachten die kard moeten werken!

 • Jef Lois

  Er is volk genoeg in het onderwijs meer als genoeg 150000 leer krachten voor 1,2 miljoen leerlingen ,zijn dat 8 of 9 leerlingen per leerkracht en nog krijgen ze het niet gedaan? Wat mo3sten onze leer krachten zeggen klassen van 30-35 leerlingen en zat3rdag voormiddag ook nog school. Verwend en overbetaald dat zijn ze word tijd dat men gaat stoppen met t3 klagen over de job in onderwijs dat ze dan naar de privě komen.

 • Dieder De Brende

  Ze vergeten steeds dat er 12jaar geleden veel leerlingen zijn bij gekomen in de lagere school. De toen bestaande klassen van ongeveer 16 leerlingen werden er opeens 25. Alle ruimte werd ingericht als extra klaslokalen zoals refters, de kinderen eten in de gang. Voorbeeld Expo34 te Antwerpen.. Dit is niet haalbaar meer voor hetzelfde aantal leerkrachten.... dus extra ondersteuning is zeker nodig voor de moeilijkere vakken zoals wiskunde.