KU Leuven wil bindende toelatingsproef voor studenten uit niet-aansluitende richtingen

Rik Torfs
BELGA Rik Torfs
De KU Leuven is er voorstander van om de toegang tot de universiteit afhankelijk te maken van een bindende toelatingsproef voor studenten uit een aantal niet-aansluitende richtingen zoals bijvoorbeeld voor wie in het secundair beroepsonderwijs volgde. Dat heeft rector Rik Torfs deze avond gezegd tijdens een lezing in Leuven. Voor details verwees hij naar een nota waarmee de Leuvense alma mater binnenkort zal uitpakken.

De KU Leuven wil op die manier iets doen aan het terugdringen van het groot aantal mislukkingen bij eerstejaars. "Het voorstel komt een beetje choquerend over en druist in tegen een lange traditie, waarvan we ons echter kunnen afvragen of het de goede was. We willen niemand uitsluiten om universitaire studies te volgen en schakelprogramma's blijven bestaan, maar wie beroepsonderwijs volgde heeft in de praktijk weinig kans op slagen aan de universiteit en moet daarom volgens ons eerst slagen in een toegangsproef", aldus Torfs.

Ten aanzien van de huidige onderhandelaars voor de vorming van een nieuwe regering verwees Leuvense rector naar de VLIR-eis voor meer middelen. Meer dan geld heeft de universitaire wereld volgens hem echter nood aan meer autonomie in de besteding van middelen. Hij pleitte in dit verband voor de onmiddellijke afschaffing van de opleidingvisitaties en verwees hierbij naar de nakende instellingvisitaties die nagaan of de onderwijsinstellingen zelf een interne kwaliteitscontrole kunnen uitvoeren.

Torfs stelde voorts dat de KU Leuven in haar onderwijs meer dan voorheen aandacht wil gaan besteden aan persoonsvorming. Vanaf het komend academiejaar worden onderzoeksmiddelen herverdeeld ten voordele van jonge onderzoekers. Zo krijgen pas benoemde docenten meteen een startkapitaal van 100.000 euro om onmiddellijk aan onderzoek te kunnen doen. Op de vele plaatsen in Vlaanderen waar de KU Leuven sinds de integratie van de hogeschoolopleidingen van het lange type aanwezig is, wil het zijn expertise aanbieden voor de aanpak van lokale noden. Zo werden er volgens Torfs al gesprekken gevoerd met Brusselse politici over multiculturalisme en maatschappelijke achterstand.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels