KU Leuven en UGent willen verplichte test voor wie naar unief wil

Studenten leggen een examen af.
BELGA Studenten leggen een examen af.
De KU Leuven en de UGent breken een lans voor een verplichte ijkingstoets, een test voor iedereen die zich wil inschrijven aan de universiteit. "Zo kunnen we meer studenten op de juiste plaats krijgen", zeggen rectoren Luc Sels en Rik Van de Walle vandaag in De Morgen. 

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits is het plan genegen. Vandaag bieden alle Vlaamse universiteiten, op de UHasselt na, al ijkingstoetsen aan. Ze worden vooral afgenomen in de exacte en de toegepaste wetenschappen. De KU Leuven en de UGent ijveren er nu voor ze voor elke bacheloropleiding te organiseren. Het liefst willen ze die verplicht maken.

Geen toelatingsproef
Voor alle duidelijkheid: een ijkingstoets is geen toelatingsproef. Het resultaat van de test, die behalve de motivatie ook opleidingsspecifieke voorkennis peilt, is niet-bindend. Wie een slecht resultaat haalt, kan zich toch inschrijven.

Opname in regeerakkoord
Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) geeft aan dat de invoering van verplichte ijkingstoetsen voorzien is in het regeerakkoord. "De regering zal binnenkort kunnen vastleggen voor welke opleidingen de proeven vanaf volgend jaar verplicht worden. Dat zal zeker het geval zijn voor de opleiding burgerlijk ingenieur. We bekijken samen met de hogescholen en universiteiten of andere opleidingen kunnen volgen."
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Erik Desloover

  het zou bindend moeten zijn .bespaart ouders en overheid veel geld

 • Jan Huysmans

  Geen slecht idee, dat bespaart velen een ontgoocheling achteraf.

 • Petra De Turck

  Tot een tiental jaar terug was er een verplicht toelatingsexamen voor Burgerlijk Ingenieur. Vijf dagen zweten en zwoegen in een aula.... Niet leuk, maar je wist wel op voorhand of je het niveau aankon en hoefde dus geen jaar te verspillen... Geen idee waarom ze het ooit afgeschaft hebben?

 • Bernd Vaes

  Zoiets moet bindend worden. Er zijn al te veel jongeren, die per se de universiteit willen beginnen, ook al weten ze, dat ze er niet bekwaam voor zijn. Het aloude cascade-systeem uit het middelbaar wordt ook in het hoger onderwijs gespeeld, met alle nadelen eruit.