Kosten voor schooljaar in middelbaar gestegen tot gemiddeld 1.207 euro door duurdere vervoerskosten

“Voer maximumfactuur in secundair onderwijs meteen in”

Een leerling zit klaar om aantekeningen te maken.
getty Een leerling zit klaar om aantekeningen te maken.
Eén schooljaar in de eerste graad van het secundair ­onderwijs kost ouders ­gemiddeld 1.207 euro. Dat blijkt uit onderzoek van het Steunpunt Onderwijsonderzoek, waarover Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg berichten. Sp.a en het Netwerk tegen Armoede pleiten voor een maximumfactuur, maar minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) is kritisch.

Het Steunpunt berekende de ­mediaan­studiekosten: het ­bedrag dat de middelste leerling betaalt. De kost van 1.207 euro is een stijging ­tegenover de vorige studie, tien jaar geleden, maar dat is volledig te wijten aan de gestegen vervoerskosten. “Die zijn spectaculair gestegen sinds het vorige onderzoek”, staat er in de studie. De tickets van De Lijn zijn duurder geworden en leerlingen worden vaker met de auto gebracht (verdriedubbeling van 4 naar 12 procent).

Grote verschillen

De eigenlijke studiekosten zijn de voorbije tien jaar ­ongeveer gelijk gebleven. Wel zijn er grote verschillen. Het katholiek onderwijs is met 1.272 euro het duurste. Een schooljaar in het ­gemeenschapsonderwijs daarentegen kost 947 euro. “De mediaankost in het GO! ligt op 946,69 euro, bij het vrij onderwijs (met het Katholiek Onderwijs Vlaanderen als grootste) ligt de mediaankost op 1.272,86 euro”, zegt Caroline Gennez, Vlaams parlementslid en onderwijsspecialist van sp.a.. “Het verschil van meer dan 300 euro is hoofdzakelijk het gevolg van hogere kosten voor school zelf, zoals handboeken en kledij.”

Maximumfactuur

Volgens sp.a, dat de studie uitbrengt, zijn de kosten voor veel ouders te hoog. Gennez pleit dan ook voor een maximumfactuur in de eerste graad. 

Ook het Netwerk tegen Armoede is voorstander van een algemene maximumfactuur in de eerste graad. De koepelorganisatie wil voorts een aangepaste maximumfactuur per richting in de tweede en derde graad. Ze wijst erop dat een maximumfactuur werkt. “Ze heeft zich al bewezen in het basisonderwijs.” Ook het Antwerpse provinciaal onderwijs experimenteerde er al enkele jaren geleden mee. 

“Er is vastgesteld dat het kan, zonder dat er aan kwaliteit wordt ingeboet”, zegt de koepelorganisatie. “Naast de verminderde kosten is ook de transparantie voor gezinnen een grote meerwaarde. Ze weten bij het begin van het schooljaar precies wat het hen zal kosten.”

Vervoerskosten

Maar volgens minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) zal zo’n maximumfactuur sowieso nooit de vervoerskosten dekken. Ze benadrukt dat het onderzoek naar de studiekosten nog niet opgeleverd is en dat de “globale studiekosten” niet gestegen zijn. “Vervoerskosten wel, nog veel onduidelijkheden hierover, die kosten zitten nooit in maximumfactuur”, zegt ze op Twitter.
40 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dan Midden

  budget onderwijs in vlaanderen bedraagt 13.2 miljard, en de leerlingen betalen dus ook samen snel 2 miljard. Kan Crevits eens aangeven waarom er 15 miljard per jaar wordt opgesoupeerd? Dit is 600 miljard oude Bef hé, elk jaar. En nog willen ze meer geld? Wordt het niet tijd om de boel door te lichten en te besparen op de overheadkosten zoals ontelbare directeurs, scholengroepen, clb's,...

 • Marina Martens

  Scholen hebben tegenwoordig op ales winst, ze maken afspraken met bepaalde merken. En vervoerskosten, leerlingen horen in school te zijn, waarom die dure uitstappen, veel mensen die hun pijn moeten doen om het te betalen. Onderwijs gaat achteruit, maar hoe kan het anders, er wordt geen les meer gegeven. Uitstapjes en spijbelen staat op eerste plaats. Terug onderwijs hoe vroeger, dat was nog een goede tijd, nu weten ze zelfs niet meer hoeveel 2+1 is of ze moeten het rekenmachientje nemen

 • Daniel Meuleman

  Mijn kleindochter kon met de school voor drie dagen naar Italie, kostprijs 600 €. Ze wilde zelf niet mee, die kost wilde ze haar moeder niet aandoen. Waar zijn die scholen toch mee bezig?

 • jean-pierre rejek

  Er zijn gezinnen die meer kindergeld optrekken dan iemand met een gewone maandloon en dan komen zagen en klagen dat ze nog te weinig krijgen ,en wat krijgt iemand zonder kinderen hé een dikke belastingbrief om andere te betalen .

 • Willy VanErps

  Klagen, zagen en zelfmedelijden, dat is alles wat sommigen doen en hebben. Maar het kindergeld en de studietoelagen worden wel gebruikt voor zaken waar ze niet voor bedoeld zijn. Kinderen hebben vraagt nu eenmaal opofferingen en iedereen MOET ook niet alles hebben en krijgen. Caroline Bex heeft wel een zinnig en realistisch antwoord gepost terwijl sommigen er zelf de kostprijs van kapotte fietsremmen bijsleuren.