Klashond Pino maakt leerlingen aandachtiger en rustiger

screenshot
Het Technisch Heilig-Hartinstituut in Tessenderlo heeft vandaag haar klashond Pino voorgesteld. De golden retriever vertoeft al een maand in de klas tijdens de lessen wiskunde en godsdienst. Het zou de leerlingen rustiger en aandachtiger maken tijdens de les.

"De leerkracht van godsdienst en wiskunde, Kathleen Vandeperre, kwam met het idee", zegt Johan Mulders van het Technisch Heilig-Hartinstituut. "We waren ervan overtuigd dat een klashond de sfeer in de klas en op school zou bevorderen. Onze verwachting was dat leerlingen zich zorgzamer, socialer en meer verantwoordelijk zouden opstellen."

Na een maand merken de leerkrachten al een duidelijk positief effect op. "Tijdens de les zijn de leerlingen rustiger, werken ze nog beter mee en stellen ze zich zorgzaam op", aldus Mulders. "Ouders laten ook weten dat hun kinderen met nog meer goesting naar school gaan op dagen dat ze met Pino in de klas zitten."

De klashond heeft vooral een positief effect op minder sociaal vaardige kinderen. "De hond geeft hen een houvast die hen zelfzekerder maakt. Deze leerlingen communiceren vlotter met de andere leerlingen nu ze een gemeenschappelijk onderwerp hebben om over te praten."

Nog zeker tot het einde van het schooljaar blijft Pino de klashond van de school. En dat maakt dit project volgens Mulders uniek in heel België. "In sommige Duitse scholen zijn er al klashonden en daar zijn de resultaten heel positief", aldus Mulders. "Ook in Engeland zijn klashonden, maar ook andere dieren, al veel meer ingeburgerd dan hier."