Katholieke scholen mogen uur Frans schrappen ten voordele van Engels

Lieven Boeve, directeur-generaal van het VSKO (Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs)
BELGA Lieven Boeve, directeur-generaal van het VSKO (Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs)
Katholieke scholen mogen vanaf september 2019 één uur Engels geven in het eerste middelbaar, ten koste van een uur Frans. De vereniging van leerkrachten Frans reageert bezorgd. 

In plaats van vier uur Frans per week, kunnen katholieke scholen er vanaf schooljaar 2019 voor opteren hun leerlingen in het eerste middelbaar drie uur Frans en een uur Engels aan te bieden. 

Lieven Boeve, de topman van het katholiek onderwijs, benadrukt het om een keuze gaat en geen verplichting. Het is aan de scholen om de keuze te maken. “Op sommige plaatsen, bijvoorbeeld in Brussel, komen kinderen veel minder in contact met Engels en kan het nuttig zijn al een leerlijn te beginnen vanaf het eerste middelbaar", zegt Boeve. 

Daarenboven zullen scholen de mogelijkheid hebben het verloren uur Frans in te plannen in de vijf uur per week die scholen vrij kunnen invullen naast de 27 uur die voor alle leerlingen gelijk zijn. 

Leerkrachten Frans

De vereniging van leerkrachten Frans ProFFF vindt het desondanks een kwalijke ontwikkeling. Voorzitster Iris Haentjens wijst erop “dat onze maatschappij al doorspekt met Engels is.” Volgens haar “moeten we elk moment aangrijpen om leerlingen in contact te laten komen met de Franse taal.”

De vereniging is niet “­tegen andere talen – meertaligheid is zelfs een troef – maar het ene mag niet ten koste gaan van het andere”, aldus Haentjens. “We willen er toch op wijzen dat het onderwijs van het Frans, ook onze tweede landstaal, niet minder, maar net méér aandacht moet krijgen.” Ze verwijst daarbij naar een peiling in opdracht van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V), waaruit bleek dat onvoldoende leerlingen in het basisonderwijs de eindtermen halen in de Franse les. “De kennis van het Frans bij onze kinderen gaat achteruit”, voegt de voorzitster toe.

Volgens Haentjens dreigen er ook jobs verloren te gaan, als scholen ervoor kiezen om het uur Frans anders in te vullen. “Want in zijn totaliteit gaat dat om vele uren en dus verschillende jobs.”
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Steven Van Nieuwenberg

  Ik werk internationaal en zowel Engels als Frans is belangrijk. Waarom niet snoeien in MO of godsdienst. Daar ben je later écht niets mee.

 • Roger Deprez

  Eindelijk want Wallonië is al veel eerder het Nederlands aan het afbouwen. Nu komen wij Vlamingen eindelijk uit onze slaap.

 • guido vermeyen

  Frans is moeilijker dan Engels, Engels leer je zo met een basis, Frans is een ingewikkelder taal en heeft meer basis nodig. Alles in de maatschappij is verengelst, opschriften, zelfs de NVA gebruikt Engelse woorden, zo fanatiek zijn ze blijkbaar niet. En trouwens, als ze naar Wallonië gaan kunnen ze tenminste de taal spreken.

 • Carl Vangenechten

  Destijds kozen we voor onze kinderen Engels als tweede taal (dat was toen mogelijk). Nu, 30 jaar later, krijgen zij in hun bedrijf de internationale opdrachten omwille van hun talenkennis. Frans kent wel iedereen een beetje.

 • Jean De Grande

  De keuze tussen Nederlands en Engels bestaat al jaaaaaaren in Wallonië.