Ga naar de mobiele website
^ Top

Katholiek onderwijs wil start van schooljaar uitstellen wegens Offerfeest

Minister van Onderwijs Crevits wil van uitstel niet weten: "School start zonder onderscheid op 1 september"

Schapen staan in het slachthuis van Zottegem klaar om geslacht te worden voor het offerfeest van vorig jaar.
BELGA Schapen staan in het slachthuis van Zottegem klaar om geslacht te worden voor het offerfeest van vorig jaar.
Het katholiek onderwijs vraagt aan onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) of het schooljaar niet beter op 4 september begint, omdat het islamitische Offerfeest dit jaar op 1 september valt. Dat schrijven de kranten van Mediahuis vandaag. Crevits is niet van plan om op de vraag in te gaan. Het gemeenschapsonderwijs (GO!) vraagt voor de start van het komende schooljaar één afspraak voor alle schoolverstrekkers of netten.

Het Offerfeest is een officiële feestdag voor moslims, waarvoor de kinderen thuis mogen blijven. Scholen in de grote steden vrezen daardoor een massale afwezigheid op de eerste schooldag, die belangrijk is om een goede start te mogen maken. De koepel van de katholieke scholen heeft daarom gevraagd om het schooljaar later te laten beginnen. Ook het Gemeenschapsonderwijs vindt het zinvol om met alle onderwijsnetten samen een initiatief te nemen. Dit voor de duidelijkheid. Topvrouw Raymonda Verdyck zit vandaag met de minister samen om de kwestie te bespreken.

Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, tempert een aantal krantenkoppen van vanochtend. "Katholiek Onderwijs Vlaanderen heeft geen algemene vraag voor uitstel van de start van het schooljaar gesteld. De vraag van een aantal schooldirecteurs met een grote moslimpopulatie hebben we doorgegeven aan de minister van Onderwijs. Zij antwoordde dat er voldoende instrumenten zijn. Wij pleiten niet voor een veralgemening van de latere schoolstart op 4 september, maar vragen scholen begrip te hebben voor leerlingen en zoeken naar oplossingen", aldus Boeve.

Die oplossingen kunnen bestaan in het invullen van 1 september als een (vrije) pedagogische studiedag, het verschuiven van de grote onthaalactiviteit naar maandag 4 september en vrijdag 1 september dan een ander programma houden, of het opnemen van een facultatieve verlofdag op 1 september.

'Wij pleiten niet voor een veralgemening van de latere schoolstart op 4 september, maar vragen scholen begrip te hebben voor leerlingen en zoeken naar oplossingen'

Lieven Boeve

"Eén afspraak"

GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenchap vraagt één afspraak voor alle schoolverstrekkers. Het Gemeenschapsonderwijs kreeg niet zo veel specifieke vragen van schooldirecties, maar stelde zichzelf vragen omtrent het samenvallen van de schoolstart met het Offerfeest. "Er is nood aan duidelijkheid voor leerlingen, ouders en scholen. Er zijn families met kinderen in verschillende scholen en netten", aldus woordvoerster Sarina Simenon.

Minister Crevits van Onderwijs herhaalt inmiddels: "Het schooljaar start sinds jaar en dag, zonder onderscheid, op 1 september, ook volgend schooljaar. De regelgeving bepaalt dat scholen jaarlijks over 1 of 2 vrije dagen beschikken die ze naar eigen goeddunken kunnen inplannen. Scholen kunnen omwille van het Offerfeest uit respect voor de religieuze beleving van hun leerlingen op maandag 4 september starten, zonder daarvoor het schooljaar in heel Vlaanderen te moeten verschuiven."

'Het schooljaar start sinds jaar en dag, zonder onderscheid, op 1 september, ook volgend schooljaar'

Hilde Crevits285 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • fati momo

  Luc Timmerman, als je Paasmaandag moet afgeven dan is dat omdat de regering een paar feestdagen wilt afschaffen om te besparen WANT alle katholieke feesten zijn Betaalde feestdagen! !!!!!! Tegenover de 2 Islamitische feest, die zijn niet betaald! !! Als moslims thuis blijven dan nemen ze hun verlof of overuren op. Domme reacties ten top! !

 • Lily Of Flanders

  Ik moet hier letterlijk van kotsen !

 • zeki altin

  Respect

 • karel van zand

  Wanneer oh God wanneer is de dag gekomen dat gasten de lakens uitdelen?

 • Joke De kufr

  Wat doen moslim kinderen op een kufar katholieke school?

Gesponsord

Meld een bug