Kamperen aan scholen: Crevits wil online inschrijven uitbreiden

belga
Van Antwerpen tot Alsemberg: dit jaar alleen al kropen meer dan 1.400 papa's en mama's in een slaapzak om te kamperen aan een schoolpoort. Onderwijsspecialisten zijn niet mals: "Het is een middeleeuws, oneerlijk ­systeem." ­Minister Crevits (CD&V) is ­voorstander van meer elektronische ­inschrijvingen.

In Antwerpen hebben de voorbije weken bijna 600 ouders gekampeerd om hun kinderen een plaats te garanderen op school. Aan secundaire scholen was dat, want voor het basisonderwijs heeft Antwerpen net zoals grootsteden zoals Gent en Brussel - maar ook steden zoals Lokeren en Beringen - een digitaal inschrijfsysteem. Ouders vullen dan een elektronisch formulier in zodat een computerprogramma dan de schoolbanken kan invullen op basis van criteria zoals woonplaats, sociale achtergrond en voorkeur van de ouders.

Wie uit de boot valt, voert aan dat bij kamperen een ouder tenminste zijn lot nog zelf in de hand heeft. Daarom zorgt het digitale systeem bij de pechvogels voor veel wrevel. Onderwijsspecialisten zien dat anders. "Zo'n elektronisch aanmeldingsregister of een telefooncentrale om in te schrijven is veel objectiever dan het kam­peren", zegt Paul Mahieu (UA), professor onderwijswetenschappen. "Daarom zouden alle scholen het voorbeeld van Antwerpen, Brussel en Gent moeten volgen. Kamperen is middeleeuws en sociaal onrechtvaardig."

LEES MEER IN HET LAATSTE NIEUWS, OOK VERKRIJGBAAR IN DIGITALE VERSIE.