K.U.Leuven blijft "katholiek"

UNKNOWN
Er wordt op de valreep een extra paragraaf aan de nieuwe opdrachtsverklaring van de Leuvense universiteit bijgeschreven. De K van K.U.Leuven zal dan toch nog wat explicieter voor katholiek staan. Daarover bereikte de Universiteitsraad gisteren overeenstemming, schrijft De Standaard.

De Universiteitsraad, de Academische Raad en de Raad van Bestuur samen, boog zich dinsdag over een voorstel van de rector over een nieuwe opdrachtverklaring en daaraan gekoppelde opgefriste naam.
Het letterbeeld KU zou blijven, maar zou het niet meer de afkorting van katholieke universiteit zijn. In internationale contacten zou University of Leuven gebruikt worden.
 
Dat de K een louter logo wordt en niet meer voor katholiek zou staan, zette echter kwaad bloed, onder meer bij de faculteit Theologie. Decaan Lieven Boeve schreef een opiniestuk waarin hij de niet-benoeming van de K een sluipende secularisering noemde. Ook een groep afgestudeerden onder de leiding van de hoofdredacteur van Tertio, Peter Vande Vyvere, riep op de katholieke identiteit niet te verkwanselen.
 
De twee demarches zijn kennelijk aangekomen. De Universiteitsraad deed een tegemoetkoming. De K zal niet alleen verwijzen naar de wortels in de katholieke traditie, maar ook nog naar een actueel engagement. Academici mogen, als dat relevant is voor hun doelgroep, de universiteit ook nog "katholiek" blijven noemen.
 
Een driekoppige werkgroep moet die elementen in de nieuwe opdrachtverklaring bijschrijven. Er is haast bij, want donderdag beslist de Inrichtende Overheid definitief over de nieuwe opdrachtverklaring en de naamgeving.
 
Rector Mark Waer wil de informatie bevestigen noch ontkennen. (belga/sps)