Juf uit Scheldewindeke is 'leraar van het jaar'

Thinkstock
Joke De Backer, een 27-jarige juf van de basisschool GILO in Scheldewindeke, is vanmiddag verkozen tot leraar van het jaar. Met de verkiezing zet Klasse alle Vlaamse leraren symbolisch in de bloemen voor hun inspanningen. "Joke is een lerares die het beste uit elke leerling haalt", luidt het.

De nieuwe leraar van het jaar moest een startende onderwijzer(es) zijn. Na een oproep via de online en offline kanalen van Klasse kwamen meer dan 250 kandidaturen binnen. De redactie van Klasse selecteerde daaruit 125 kandidaten.

De verkiezing stond in het teken van 'Pas voor de Klas'. Met dat thema wil Klasse scholen en starters ondersteunen om het talent zoveel mogelijk op school te houden.

"Bijzondere gave"
De keuze van de redactie voor de eretitel viel uiteindelijk op Joke De Backer. Na enkele interims is de 27-jarige juf sinds 2013 aan de slag in de gemeentelijke basisschool GILO in Scheldewindeke. Als lerares van de eerste graadsklas (eerste en tweede leerjaar) moest ze er in de voetsporen treden van een "monument" van de school, juf Annie.

Een uitdaging die ze volgens de ouders en collega's van de school met glans heeft volbracht. Meer nog, met haar vernieuwende aanpak, extra projecten en de individuele begeleiding van leerlingen veroverde ze naar verluidt op korte tijd de harten van haar leerlingen. "Juf Joke heeft een bijzondere gave om elk kind voor zich te winnen en open te laten bloeien", zegt haar mentor en directeur Berdhy Ysebaert.

Bloemen van Pascal Smet
De Backer kreeg vanmiddag een boeket bloemen uit handen van Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a). "Heel vaak komen leraars op een negatieve manier in het nieuws, maar vandaag is dat helemaal anders", loofde Smet het onderwijzend personeel.

Net zoals een kind niet alleen kan leren fietsen of zwemmen, kan een startende leraar niet zonder begeleiding. Dat is ook de insteek voor de campagne waarmee Klasse talentvolle, startende leraren zoveel mogelijk in het onderwijs wil houden. "Uit de gesprekken met starters blijkt namelijk dat ze te vaak het gevoel hebben er alleen voor te staan", luidt het.

"Elk jaar verliezen we honderden gemotiveerde leraren"
In het secundair onderwijs stapt ondertussen één op de vier leraren binnen de vijf jaar uit het beroep. In het basisonderwijs is dat één op de acht. "Dat gebeurt vaak door een gebrek aan goede ondersteuning. Elk schooljaar verliezen we daardoor honderden goed opgeleide en gemotiveerde leraren en veel talent", stelt de redactie van Klasse.

Deze campagne van Klasse geeft aanzetten om een deel van de uitstromers toch aan boord te houden. Volgens de jongste prognoses heeft het Vlaams onderwijs in 2022 een tekort van 17.000 leraren. Voorts wil Klasse met de campagne zuurstof geven aan het debat over het lerarenberoep en het loopbaanpact.