Is ons onderwijs in vrije val? Vlaamse leerling kent steeds minder

thinkstock
Het gaat bergaf met de kennis van leerlingen in Vlaanderen. Dat blijkt uit onderzoek van deze krant. Een analyse van 22 testen toont aan dat we de laatste 15 jaar voor álle vakken gedaald zijn. Die daling zet zich door bij alle leerlingen, ongeacht hun sociale achtergrond.

De voorbije 15 jaar hebben onze leerlingen voor 11 vakken minstens twee keer dezelfde test afgelegd. Ze deden dat zowel op internationaal als op Vlaams niveau. Uw krant zette alle testen voor het eerst op een rij en keek naar de evolutie in de resultaten. De conclusie is confronterend. Van wiskunde over economie tot wetenschappen en talen: nergens boeken we winst, overal boeren we achteruit. Soms een klein beetje, soms heel veel. Bovendien verliezen we in alle lagen van onze bevolking terrein. Niet alleen anderstaligen of kinderen van laaggeschoolde ouders hinken verder achterop, ook aan de top kalft het niveau af. "En de komende jaren zal het nog erger worden", vrezen onderwijsexperts. Ook heel wat leerkrachten bevestigen de dalende trend. Zij zien vooral dat de algemene kennis klappen heeft gekregen.

De drie onderwijskoepels ontkennen de algemene daling niet, maar wijzen erop dat Vlaanderen wereldwijd nog steeds hoog scoort. "Zeggen dat we op een hellend vlak zitten, is stemmingmakerij", vindt Lieven Boeve van het Katholiek Onderwijs. Hij erkent wel dat er "oranje knipperlichten" branden. Raymonda Verduyck van het Gemeenschapsonderwijs zegt "alert" te zijn voor de negatieve trend en bij het OVSG ijveren ze voor een grondige analyse van alle resultaten. Minister van Onderwijs Crevits (CD&V) zegt dat ze al geruime tijd inspeelt op de dalende trend, maar vraagt geduld. "Hervormingen in onderwijs zijn een werk van lange adem."

Een uitgebreid verslag van ons onderzoek leest u op HLN+, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken gratis. 
373 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jo Van Caenegem

  Het is allemaal begonnen met ene Luc Coene, en dan is het bergaf gegaan...

 • DIRK VAN DESSEL

  Waaaaarom zaude ze noch moette leere spelle alz elc berigt tog in SMS kode taal wort ferstuurt ?

 • patrick vanherberghen

  Pamper de leerlingen nog wat meer, met enkel aanmoedigingen en "duimpjes", ook als ze ondermaats presteren. Zeggen dat ze lui zijn en niet studeren zou hen voor eeuwig kunnen traumatiseren, nietwaar! Er boven uitsteken is ook al "not done", excelleren is een vieze ziekte geworden. En foutloos kunnen schrijven is toch ook al niet meer van deeze teid ... tog!

 • mijntje vermeire

  En hoe zou dat komen denk je ???

 • Michaël Vermeulen

  Tegenwoordig als een kind moeite heeft in de klas is het steeds het kind dat een probleem heeft! "Leerstoornis" "ADHD" "Dyslexie"... in mijn tijd had je dan gewoon een slechte leerkracht die geen moeite deed. Gelukkig waren er toen weinig van dat soort tegenover nu met hun "zwaar" beroep....