Ga naar de mobiele website
^ Top

Hoogleraren KUL pleiten voor collectief mea culpa over wetenschappelijke fraude

"Het is aan alle leden van de wetenschappelijke gemeenschap - onderzoekers, reviewers, editors tijdschriften, leden beoordelingscommissies en beleidsmakers in universiteiten en andere onderzoeksinstellingen - om net als in de wielrennerij collectief mea culpa te slaan over fraude in wetenschappelijk onderzoek en het tij te doen keren". Dat schrijven Bart Pattyn en Gerrit Storms, hoogleraren aan de KU Leuven, in een discussietekst.

Het afgelopen jaar ontstond wereldwijd grote opschudding door enkele fraudegevallen. Het probleem neemt toe. Het aantal publicaties in toptijdschriften dat teruggetrokken werden wegens fraude, steeg de afgelopen 15 jaar spectaculair. Bedreigender voor de wetenschap zijn volgens beide hoogleraren echter de wijdverspreide twijfelachtige praktijken "die zich in de grijze zone bevinden tussen wat kan en niet kan". Deze kunnen op termijn de autoriteit van onderzoek ondergraven.

Beiden doelen op het feit dat wetenschappers meestal alles in het werk stellen om hun hypothesen te doen kloppen. "Een onderzoeker die een manuscript schrijft waarin een hypothese slechts ten dele wordt bevestigd, zal dat immers moeilijk gepubliceerd krijgen. In een tijd waarin de prestatiedruk enorm toeneemt, geldt publiceren als een overlevingsdevies. Daarom worden selectiecriteria toegevoegd tot hun dataset tot significante resultaten leidt."

De tijd is volgens beiden rijp "om het probleem recht in de oog te kijken en een mentaliteit te cultiveren waarin accuraat en eerlijk onderzoek voldoening en erkenning genereert ook als dat leidt tot een vermindering van de output". "Zolang in wetenschappelijke middens de onvoorwaardelijke belangstelling voor wat waar en relevant is, ondergeschikt blijkt aan de huidige prestatiecriteria, zal gelijk welke andere regelgeving de geest niet in de fles doen."Meld een bug