Hogescholen leggen de lat hoger voor eerstejaarsstudenten

ANP XTRA
Vlaamse hogescholen willen eerstejaarsstudenten de verplichting opleggen om voor minimaal 60 procent van de opgenomen vakken te slagen, schrijft De Morgen vandaag.

De aankondiging komt er nadat minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) meedeelde dat de universiteiten en hogescholen voortaan via een databank kunnen nagaan welke vakken instromende studenten aan hun oude instelling hebben gevolgd en welke punten daarbij werden gehaald.

Hogescholen gaan nu ook hun bindende studievoorwaarden opvoeren. De meeste hogescholen hadden de lat al op 50 procent gelegd. Dat wil zeggen dat een student voor de helft van de opgenomen vakken moet slagen. "Nu zal in nagenoeg alle hogescholen die lat dus opgetrokken worden tot 60 procent", zegt Marc Vandewalle van de Vlaamse Hogescholenraad. "We hopen dat de invoering hiervan bij studenten voor een mentaliteitswijziging zal zorgen en dat zij zich vanaf het begin meer gaan inspannen."

Uit cijfers van Crevits blijkt echter dat 4 op de 10 eerstejaars in het hoger onderwijs (hogescholen én universiteiten samen) die lat niet haalt. Aan de hogescholen ligt dat percentage volgens het kabinet zelfs nog iets hoger.