Hogescholen in opstand tegen Vlaamse overheid

Al jarenlang geven de hogescholen aan dat ze te weinig geld van de Vlaamse overheid ontvangen, maar tot nu gingen ze nauwelijks over tot actie. Daar komt nu verandering in. Zo nemen de hogescholen zich voor om binnenkort de Vlaamse regering op het matje te roepen, leert De Morgen uit een rondvraag bij verschillende directeurs.

Terwijl de hogescholen in 2008 nog 6.800 euro per student ontvingen, ligt dat vandaag op 5.000 euro. "Onze hogeschool maakt verlies", zegt een directeur. "Ik heb zelfs personeel moeten ontslaan en een saneringsplan moeten opstellen. Maar mijn medewerkers zijn nu al overbevraagd. Stel u voor: wij bieden trainingen aan om burn-outs te voorkomen, maar mijn medewerkers hebben simpelweg geen tijd om ernaartoe te gaan."

De geplande protestmaatregelen zullen normaal aanstaande maandag duidelijk worden op het toekomstcongres van de Vlaamse Hogescholenraad (Vlhora) in het Vlaams Parlement. Eerst willen de hogescholen gaan praten met verschillende toppolitici, waarna ludieke acties zullen volgen op onder meer sociale media. "Als ons ludiek protest geen effect heeft, wil ik als laatste redmiddel gerust overgaan tot een staking", aldus een directeur.