Hilde Crevits wil zwendel in examenvragen stoppen: studenten mogen niet langer onbeperkt kopie nemen van hun examens

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).
Photo News Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).
Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wil de handel in examenvragen in het hoger onderwijs aan banden leggen. Een voorstel om het recht van studenten om kopieën te nemen van hun examens in te perken, moet een einde maken aan de zwendel.

Studenten aan de hogeschool of de universiteit kunnen na de examenperiode hun examens inkijken met de docent, om hun foute antwoorden te bekijken en feedback te krijgen. Daarbij mogen ze ook een kopie nemen van het examen. Maar net dat zorgt voor problemen: op het internet circuleren naast samenvattingen en lesnota's ook talloze examenvragen, te koop voor een prijsje. Dat kan niet, want het vormt een inbreuk op de auteursrechten.

Om de zwendel in examenvragen tegen te gaan, heeft Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits een voorstel klaar dat het kopierecht van de studenten inperkt. Enkel wie beroep indient tegen zijn of haar examenresultaat mag een kopie nemen, en dan nog enkel van de vragen die fout beantwoord waren. Volgens Crevits komt het voorstel er op vraag van de sociale partners. "Studenten kunnen nog altijd hun examens inkijken in aanwezigheid van docenten en feedback krijgen door die docenten", zegt ze. "Op die manier hebben ze steeds voldoende mogelijkheid om hun foutieve antwoorden te bespreken en eruit te leren."

Het voorstel wordt nu nog onderhandeld met alle betrokkenen, waarna het naar de Vlaamse Onderwijsraad gaat voor advies. Daarna moet het Vlaams parlement het licht nog op groen zetten.

Bekijk ook:

Examenstress? Unief biedt studenten knuffeltijd met puppy’s aan

Studenten op kot in rusthuis

7 keer meer studenten met chlamydia
29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Van de Wal

  Zet Professor T er bovenop...die krijgt het wel onder controle,lol.Zijn ongezouten mening over Crevits krijg je er dan gratisch bovenop,Nogmaals,lol....

 • patrick morel

  Oei, 10 jaar aan het stuk dezelfde vragen is voorbij. Meer werk om nieuwe vragen te stellen.

 • Jef Pauwels

  Ze zou beter de leerkrachten aanpakken die te tam zijn om nieuwe examenvragen te maken

 • Guy Van Becelaere

  Kan het zijn ? dat de profs meer bezig zijn om de studenten te indoctrineren in een bepaalde richting in plaats van degelijk les te geven, tegenwoordig moet het bij de jongeren altijd leuk zijn zelfs op het toilet moet er muziek zijn want uw behoefte doen is zo saai ! hoeveel diploma's zijn er uit gereikt met een reukje aan !!

 • Gino Denil

  Auteursrecht slaat op authentieke originele creaties met een artistieke of culturele waarde. Pedagogische werkmiddelen vallen daar niet onder. Zelfs wetenschappelijke theorieën niet. En ik moet nog het eerste examen tegen komen dat aan die criteria beantwoordt.