Groepswerken steeds vaker kwelling voor leerlingen én ouders

ANP
Groepswerken op school zijn steeds vaker een kwelling voor leerlingen én ouders. De VCOV, de koepel van ouderverenigingen in het katholiek onderwijs, roept ouders en scholen op om duidelijk te communiceren over de groepswerken. Dat schrijft De Morgen maandag. "Scholen zijn zich niet altijd bewust dat de veelheid aan groepstaken grote gevolgen heeft voor de leerlingen en hun ouders."

Hoewel er voor het lager en het middelbaar onderwijs geen concrete cijfers zijn, zouden leerlingen en ouders "intuïtief aanvoelen" dat het aantal groepswerken stijgt, stelt professor cognitieve psychologie Wouter Duyck (UGent). "Voor het hoger onderwijs zijn er wel cijfers, en daar zien we inderdaad een duidelijk stijgende trend", klinkt het.

De groepswerken bezorgen niet alleen leerlingen, maar ook ouders veel stress. "Ouders voelen zich vaak verplicht om taxi te spelen. Om samen een kijkdoos of een vlog te maken, moeten de kinderen fysiek samenkomen. In de lagere school gaan ze doorgaans in hun buurt naar school, maar in het middelbaar is dat veel minder het geval. Voor werkende ouders is dat niet altijd vanzelfsprekend", verklaart Theo Kuppens van het VCOV, de koepel van ouderverenigingen in het katholiek onderwijs, in De Morgen.

De koepel roept scholen op om tegenover de ouders goed te communiceren over de groepswerken, maar ook ouders moeten hierover praten met de directie. "Een school is zich er niet altijd van bewust dat de veelheid aan groepstaken grote gevolgen heeft voor de leerlingen en hun ouders", klinkt het.
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marco Debart

  Groepswerk moet tijdens de lesuren en onder strenge en motiverende controle van de leerkracht.Nu dient het alleen maar om de luiheid van sommige te verdoezelen of de inzet van anderen tegen te werken

 • diane colman

  Mijn kinderen zijn al lang de deur uit en ik ben daar blij om. Als fulltime meewerkende vrouw zou ik daar zeker geen tijd voor hebben gevonden na het kuisen, wassen enz. 's avonds, kon ik, in het weekend, zorgen voor de huiselijke gezelligheid met de kinderen en hun schoolagenda's bekijken enz.. Ja andere tijden.....

 • Johan Billiet

  Te grote groepen leidt gewoon tot een (intellectuele) afvlakking naar beneden..., geldt ook voor de pedagogische goeroes die Vlaanderen ondertussen dom aan het maken zijn..

 • Annie Broeckx

  Als het niet"ludiek"of "plezant"is krijgt men stress,zowel de ouder als het kind.

 • Erwin Lauwens

  In mijn tijd kregen we ook al groepswerken. We reden, regen, wind of zon, met de fiets naar elkaar toe. Nu gaan ze op donderdag betogen voor het milieu en op zaterdag naar de medestudent 5 km verderop met mama in de SUV.