Gentse stadsscholen moeten hoofddoeken voortaan toelaten

Illustratiebeeld. Vanaf volgend schooljaar mogen moslimmeisjes die in een Gentse stadsschool les volgen, hun hoofddoek dragen. “Iedereen moet zichzelf kunnen zijn”, zegt de Gentse onderwijsschepen Elke Decruynaere.
Thinkstock Illustratiebeeld. Vanaf volgend schooljaar mogen moslimmeisjes die in een Gentse stadsschool les volgen, hun hoofddoek dragen. “Iedereen moet zichzelf kunnen zijn”, zegt de Gentse onderwijsschepen Elke Decruynaere.
Vanaf volgend schooljaar mogen moslimmeisjes die in een Gentse stadsschool les volgen, hun hoofddoek dragen - tenzij ze onder druk gezet worden om dit te doen. "Iedereen moet zichzelf kunnen zijn", zegt de Gentse onderwijsschepen Elke Decruynaere (Groen) in Het Nieuwsblad.

De beslissing komt er nadat de rechter in Tongeren onlangs besliste dat een groep moslima’s uit twee Maasmechelse scholen een hoofddoek mag dragen ondanks het algemene verbod dat geldt in het Gemeenschapsonderwijs (GO!).

“De rechter oordeelde dat een algemeen verbod niet kan”, zegt Decruynaere in de krant. “Enkel als de veiligheid of het schoolklimaat in een school in het gedrang komt is een verbod geoorloofd. Wij hebben dat principe nu als algemene regel in de schoolreglementen van onze middelbare scholen gegoten.”

Duidelijkheid

De nieuwe regel betekent volgens Decruynaere niet dat alle stadsscholen nu de hoofddoek zomaar moeten toelaten. “Als de directie bijvoorbeeld vindt dat het huidige schoolklimaat dat niet toelaat, kan ze daarvan afwijken”, zegt ze. “Maar het is wel degelijk een belangrijke stap die duidelijkheid schept voor onze scholen.”

Ook Gentse scholen uit andere onderwijsnetten vragen duidelijkheid. Daarom wordt in het najaar een werkgroep opgericht om een consensus te zoeken over de netten heen.

De nieuwe regel betekent volgens Decruynaere niet dat alle scholen nu de hoofddoek zomaar moeten toelaten. “Als de directie bijvoorbeeld vindt dat het huidige schoolklimaat dat niet toelaat, kan ze daarvan afwijken”, zegt ze. “Maar het is wel degelijk een belangrijke stap die duidelijkheid schept voor onze scholen.”
Photo News De nieuwe regel betekent volgens Decruynaere niet dat alle scholen nu de hoofddoek zomaar moeten toelaten. “Als de directie bijvoorbeeld vindt dat het huidige schoolklimaat dat niet toelaat, kan ze daarvan afwijken”, zegt ze. “Maar het is wel degelijk een belangrijke stap die duidelijkheid schept voor onze scholen.”367 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Carl Parker

  Lutgard Crombez: dat maakt je even ouderwets en fanatiek dus verwerpelijk.

 • Jean Pollet

  dus een persoon mag beslissen , zonder overleg , ? gevaarlijke wending

 • johny daneels

  Het land van mijn grootvader is niet meer als het van groen afhangt RIP

 • johny daneels

  Ik wil ons koningspaar terug in de klas. En ook een kruisbeeld want mijn kinderen zijn christenen

 • Lutgard Crombez

  En ik wil een kruisbeeld terug in de klaslokalen want ik voed mijn kinderen christelijk op!