Gentse rector noemt katholiek net achterhaald

Anne De Paepe
BELGA Anne De Paepe
Een afzonderlijk katholiek onderwijsnet in stand houden is artificieel. Dat zegt Anne De Paepe, rector van de Universiteit Gent, vandaag in een gesprek met De Standaard, samen met de volgende rector van de VUB, Caroline Pauwels. Rik Torfs, de rector van de KU Leuven, wijst dan weer op de vrijheid van onderwijs.

De rector vraagt zich af het onderwijs niet moet evolueren naar één groot netwerk waar alle levensbeschouwingen tot hun recht komen. Ze noemt het "artificieel wel moslims toe te laten, maar toch een apart katholiek net in stand te houden". "We zouden dat beter anders organiseren en de krachten bundelen. Laat in scholen de vrijheid te kiezen tussen lessen godsdienst - katholiek, islamitisch of andere - of voor geen van dat alles."

De uitspraak komt er kort na de controverse over de katholieke dialoogscholen, die zich openstellen voor andere gezindten. Haar standpunt mag verrassen, omdat ze zelf een katholiek etiket draagt. Ook Caroline Pauwels, die in het najaar aan het hoofd komt van de vrijzinnige VUB, is van oordeel dat we de discussie over religie in het onderwijs niet uit de weg kunnen gaan. "De ontwrichtende aanslagen moeten ons aan het denken zetten." Zij vindt bijvoorbeeld dat een hoofddoek op de campus moet kunnen, een boerka of een gebedsruimte dan weer niet.

Eenheidsworst

"Eenheidsworst is niet de oplossing. We moeten vanuit een eigen sterke identiteit de dialoog aangaan met elkaar." Daarmee reageert Rik Torfs, de rector van de KU Leuven, op de uitspraken van zijn collega Anne De Paepe. "Ik miste vrijheid en verscheidenheid in het discours van mijn collega", zei Torfs. "Uiteraard leven we in een vrij land en is er vrijheid van meningsuiting, maar vrijheid van onderwijs is ook belangrijk." Torfs zei voor het behoud van alle grondrechten in ons land te zijn, "zeker in deze moeilijke periode".

GO!, het onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap, is het idee genegen om naar één groot onderwijsnet toe te groeien, maar dan wel een onderwijsnet met respect voor alle levensbeschouwingen en waarin die levensbeschouwingen gelijkwaardig worden behandeld. "We moeten uitgaan van wat mensen verbindt, niet van wat hen onderscheidt", zegt Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van GO!.

Verdyck verwijst naar het versnipperde onderwijslandschap. "De huidige indeling is niet echt meer van deze tijd", klinkt het. "We komen uit een historische context, maar we leven nu in een wereld waarin de diversiteit veel groter is. We moeten die diversiteit respecteren."

Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, had eerder al gezegd dat de onderwijskoepel in beginsel niet gekant is tegen één onderwijsnet, "als dit maar het vrije net is".

'We moeten uitgaan van wat mensen verbindt, niet van wat hen onderscheidt'

Raymonda Verdyck (GO!)
Raymonda Verdyck.
Wouter Van Vooren Raymonda Verdyck.