Gentse professor Koen Raes overleden

De Gentse ethicus en rechtsfilosoof Koen Raes (57) is overleden nadat hij al een tijdlang ziek was. Raes doceerde economie en ethiek aan de faculteit rechtsgeleerdheid van de Gentse universiteit. In zijn studententijd richtte hij het Gentse studentenblad Schamper op.

De Gentse rector Paul Van Cauwenberge zegt als reactie op het overlijden dat de Universiteit "één van de schitterendste mensen op vlak van ethiek, en medische ethiek in het bijzonder, verliest". Koen Raes werd gisteravond opgenomen in het ziekenhuis en overleed erdeze ochtend.

Jaap Kruithof
Na zijn studies rechten en moraalwetenschappen startte Koen Raes in oktober 1985 zijn carrière als wetenschappelijk medewerker aan het toenmalige Seminarie voor moraalfilosofie en metafysica. Hij doctoreerde bij Jaap Kruithof.

Raes werd in oktober 1989 deeltijds benoemd als docent bij het toenmalige Seminarie voor algemene rechtsleer. Daarnaast bleef hij als assistent verbonden aan het Seminarie voor moraalfilosofie en metafysica en later aan de vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschap (faculteit Letteren en Wijsbegeerte).

Sinds mei 1993 werkte Raes enkel nog aan de faculteit Rechtsgeleerdheid. Hij was tot zijn overlijden verbonden aan de vakgroep Grondslagen en Geschiedenis van het Recht, met als specialisatie toegepaste filosofie en ethiek. Dit academiejaar gaf hij geen les meer.

Voor de rector en het personeel aan de Universiteit was het overlijden van Raes een verrassing. "Hij was al een tijdje ziek, maar alles wees erop dat hij binnenkort terug aan de slag kon", aldus de rector.

"Zeer ruimdenkend"
Van Cauwenberge zegt dat de Universiteit "een van de schitterendste mensen op vlak van ethiek, en medische ethiek in het bijzonder, verliest. Koen Raes had een enorme kennis, was een heel begeesterend spreker en lesgever en had een goede pen. Hij was niet bang om zijn mening te verkondigen, kon goede analyses maken en anderen aan het denken zetten."

Volgens de rector heeft ook het Universitair Ziekenhuis veel te danken aan Raes. "Hij was zeer ruimdenkend en we hadden heel veel aan zijn adviezen". (belga/tw)