Geen studenten opgedaagd voor nieuwe imamopleiding KU Leuven

Studenten in de universiteitsbibliotheek van de KU Leuven.
Vertommen Studenten in de universiteitsbibliotheek van de KU Leuven.
Er zijn geen studenten opgedaagd voor de imamopleiding die normaliter bij aanvang van het tweede semester in februari had moeten starten aan de KU Leuven. Dat meldt het studentenblad Veto en wordt bevestigd door Johan De Tavernier, decaan van de faculteit Theologie en Religiewetenschappen van de universiteit.

De opleiding bestaat uit twee delen. Verspreid over twee academiejaren moeten de studenten eerst negen reeds bestaande vakken volgen. Het gaat onder meer om recht, geschiedenis en religiewetenschappelijke basisvakken. Eenmaal hierin geslaagd dienen ze nog vier jaar in de Grote Moskee in Brussel theologische lessen te volgen die georganiseerd worden door Afor, een vzw onder vleugels van de Moslimexecutieve. 

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) nam het initiatief voor de opleiding, die ook in de UCL gepland is, om de buitenlandse invloed op de opleiding van imams terug te dringen. 

Dat er geen studenten opdaagden - er liepen wel enkele telefoons binnen van geïnteresseerden -, schrijft professor De Tavernier toe aan onduidelijkheid over de inhoud van het natraject dat Afor aanbiedt. "Ik vermoed dat het moeilijk is voor jongeren om zich te engageren zolang men hierover niets weet. Afor zelf heeft daarover nog niets gecommuniceerd. Binnen de Moslimexecutieve zoekt men kennelijk nog naar een consensus. Hopelijk is er bij de start van het nieuwe academiejaar meer duidelijkheid". 

Het niet opdagen van studenten stelt de KU Leuven niet voor problemen vermits het om bestaande vakken gaat.
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Michel Rutten

  En wat hadden jullie gedacht

 • Herman Verbruggen

  Het was dan ook een gemengde opleiding.

 • Ronny Biesen

  Tuurlijk niet, de kandidaten gaan daar waar ze wel een extreme opleiding krijgen, zoals Turkije als voorbeeld.

 • Herman Thomas

  Wanneer ik moslim was zou ik ook niet aan zo'n opleiding beginnen. Die hele start ademt te veel een politieke wil uit. De KUL had er verstandig aan gedaan zich neutraler op te stellen.

 • Luc Pelckmans

  En daar steken we weeral moeite en financiën in! We hebben er zeker genoeg? Lompie