Gedaan met traditionele lessenrooster: gemeenschapsscholen mogen zelf beslissen over invulling

iStock
Vakken combineren in clusters en lessenroosters zelf samentellen, het Gemeenschapsonderwijs (GO!) vreest de kritiek niet en geeft scholen de vrijheid. Dat schrijven de Mediahuis-kranten en De Tijd woensdag.

Met de introductie van de nieuwe eindtermen begin volgend schooljaar laat GO! de ruimte aan de scholen om zelf de lessenroosters in te vullen. Een uur Frans minder in ruil voor een uur Nederlands meer zou dan perfect mogelijk zijn. Het katholiek onderwijs gaf scholen eerder ook al meer vrijheid.

Momenteel baseren de scholen zich vrijwel allemaal op hetzelfde richtinggevende lessenrooster om hun vakkenpakket samen te stellen. "Maar één model werkt niet. Er bestaat een grote verscheidenheid tussen onze scholen", zegt afgevaardigd bestuurder Raymonda Verdyck in De Standaard.

Daarnaast krijgt het clusteren van vakken en inhouden volgend schooljaar meer kansen. Als voorbeeld geeft Verdyck alle STEM-vakken die in één vak terecht zouden kunnen komen.

GO! zal scholen voorts stimuleren om vanaf september 2019 aan de leerlingen in de eerste graad een apart vak geven waarin "financieel-economische ­geletterd­heid" aan bod komt, schrijft Het Nieuwsblad. Volgens de nieuwe eindtermen moeten leerlingen voortaan beter leren omgaan met geld.
29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • annie smith

  Er is nu al te veel vrijheid. De ene school is de andere niet. De studenten dragen de gevolgen in het voortgezet onderwijs.

 • Lilianne Van Neylen

  We zullen binnenkort ons kinderen in Nederland, Frankrijk of Duitsland school moeten laten lopen. En Crevits vindt het allemaal normaal!

 • Paul Van Oosterwijck

  jaaaaa, laat ze maar doen, alles zelf beslissen ... Halloooo minister van onderwijs ... Het gaat hier in België met alles van kwaad naar erger, niks discipline en respect meer, totaal losgeslagen, 'k heb echt schrik voor de toekomst van mijn kleinkind.

 • Paulus Boogaers

  En na de vrijheid blijheid van de school komen ze in het keurslijf van de baas. En dan krijgen ze een burn out.

 • Klara De Smet

  Sommige leerlingen gaan ook autodidactisch moeten leren werken, de school kan niet alles meer aanbieden.