Examencommissie gebruikt te veel meerkeuzevragen om jongeren aan diploma te helpen

thinkstock
Nooit eerder probeerden zo veel jongeren hun diploma middelbaar onderwijs te behalen via de examencommissie. Vorig jaar waren er 5.731 kandidaten, terwijl het in 2013 nog om 3.191 kandidaten ging. Gemiddeld slaagt ongeveer 67 procent voor een examen. Dat schrijft De Tijd vandaag. Globaal genomen krijgt de examencommissie een goed onderwijsrapport maar absenteïsme en de vele meerkeuzevragen blijken een werkpunt.

Uit een doorlichting blijkt dat de diploma's die de examencommissie uitreikt gelijkwaardig zijn aan studiebewijzen uit het middelbaar onderwijs. Maar een op de vier kandidaten komt niet opdagen voor een examen. De inspectie raadt aan de oorzaken van dat absenteïsme te onderzoeken en maatregelen te nemen.

Vraagstelling

Ook wat de vraagstelling betreft, is volgens de onderwijsinspectie verbetering mogelijk. De examencommissie maakt nog te veel gebruik van meerkeuzevragen, gesloten vragen en invulvragen. "Zij peilen niet altijd naar het juiste beheersingsniveau en de te bereiken competenties zijn niet altijd afgestemd op de leefwereld van de kandidaten", luidt het in de doorlichting.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Antigoon antigoon

  Met meerkeuze vragen wordt het nog gemakkelijker gemaakt om te slagen en een diploma te krijgen waar anderen jaren middelbaar onderwijs voor moeten volgen, is dat eerlijk?

 • Giwdul

  Iedereen moet en zal een diploma halen op termijn. Wat de waarde van dat diploma nog zal zijn doet er niet toe, maar iedereen moet er een hebben.

 • Jan Verstrepen

  Gewoon eentje bestellen in een of ander oost blok land geen probleem....

 • Peter Buyck

  En wat is de leefwereld in de groep 'dagonderwijs - regulier'? Hoe vaak volgt men één beroepsrichting en gaat dan een totaal andere richting uit? De opleiding 'snit en naad' wordt gevolgd door een carrière als kassierster of een nascholing 'pedicure...'

 • Nestor Nonkel

  “Zij peilen niet altijd naar het juiste beheersingsniveau en de te bereiken competenties zijn niet altijd afgestemd op de leefwereld van de kandidaten”. Wat voor een nonsens is dat? De competenties >